7 признака, че кръвната ви захар е извън нормата

Честото уриниране, замъглено зрение, внезапна загуба на тегло и кървене на венците са само част от признаците, че кръвната ви захар е извън контрол и сте изложени на висок риск от диабет тип 2.

Според MedikForum.ru, най-сериозните последици от колебанията на кръвната захар са по-висок риск от проблеми със здравето, свързани с диабет, като инсулт, сърдечни заболявания, увреждане на нервите (невропатия). Затова е важно да разпознаете признаците, че кръвната ви захар е извън контрол и е твърде висока. Лекарите съветват да обърнете внимание на следните промени.

1. Ако пиете вода и уринирате повече от обикновено

Този общ признак на твърде много кръвна захар е лесно да не се забележи през лятото, когато жегата ви кара да пиете повече течности по естествен път. Забелязвате ли други симптоми, сигнализиращи за колебания на захарта? Запитайте се, когато искате да пиете отново.

2. Отслабване въпреки повишения апетит

Много хора с повишаване на кръвната захар изпитват глад по-често от обикновено и започват да се хранят повече, докато отслабват. Това се дължи на метаболитни нарушения: тялото спира да получава нужното количество енергия от глюкозата и започва да я получава от мускулите и мазнините.

3. Постоянна умора

Когато тялото не обработва правилно инсулина или не произвежда достатъчно хормон, захарта остава в кръвта и не влиза в клетките, което ги лишава от енергия.

4. Замъглено виждане 

Повишената кръвна захар може да набъбне лещите в окото поради изтичане на течност. Това променя формата на лещата, прави неспособна да се фокусира правилно и причинява замъглено зрение.

5. Изтръпване на ръцете или краката

Не добре следената кръвна захар допринася за увреждане на нервите. Някои хора поради това изпитват не само изтръпване, но и болка в крайниците.

6. Възпаление, сухота, други кожни промени

Тъмни, кадифени петна могат да се появят на гърба на шията, ръцете, подмишниците, области с кожни гънки. Възможни са също така мехури, инфекции, сухота, сърбеж, промяна в цвета и други нарушения на кожата. Ако тези промени се развият, не преминават, трябва да поговорите с Вашия лекар.

7. Подути или кървящи венци

Слюнката съдържа глюкоза; и колкото по-голяма е концентрацията ѝ, толкова по-големи могат да бъдат нарушенията на устната кухина. Болестите на венците са особено често срещани сред диабетиците, повишавайки риска от пародонтит, което може да доведе до загуба на зъби, гноене и язви.

Любопитно – Източник : Факти.бг
RSS новини от България

Коментарите са затворени