6 любопитни факта за оргазма

Стане ли дума за оргазъм всички се вълнуват от много въпроси: как се постига, какви са благоприятните му въздействия (освен очевидните), при какви странни (понякога и леко неудобни) обстоятелства може да възникне и много други неща, свързани с него. Авторът Kubra представя няколко факта, които повечето хора не знаят за върха на сексуалното удоволствие:

1. Оргазмът е полезен за мозъка

Той има по-изразено благотворно въздействие върху мозъчните функции от много умствени занимания, дори четенето и слушането на музика.

Американски психолози са изследвали ефекта на сексуалното удоволствие и са установили, че по време на оргазъм се активира целият мозък, докато при решаване на судоку или някаква математическа задача се стимулират само определени негови зони. Отделянето на ендорфин (хормона на щастието) при удоволствие от секс или мастурбация са толкова силни, че се равняват на 100 шоколада с най-финото какао в тях.

2. След оргазъм сме по-бъбриви

При оргазъм в организма се отделя хормонът окситоцин, който води до усещане за блаженство, щастие, удовлетворение. Това вещество е известно не само като хормона на любовта, но и като хормона на доверието. Затова хората са по-склонни да споделят тайните си с партньора след оргазъм.

3. Оргазмът влияе добре на сърцето

Сексуалната активност като цяло е полезна за здравето на сърцето и цялото тяло. Изследване, проведено в Белгия през 2010 година, констатира, че мъжете, които имат редовен полов живот, са по-малко застрашени от сериозни кардиологични проблеми. Три оргазма седмично намаляват риска от сърдечносъдови заболявания с 50%, според същото изследване.

4. Някои жени могат да изпитат оргазъм, докато спортуват

Това сочи изследване на учени от Университета по сексология в Индиана, САЩ. Свиването на определени мускули води до усещане, близко до оргазма. В 45% от случаите то възниква при упражнения за коремните мускули, в 26% – при вдигане на тежести, в 20% – при йога, конна езда и пилатес, в 15% – при колоездене, в 13% – при бягане и в 9% от случаите – при бързо ходене пеша.

5. Оргазмът намалява рисковете от появата на рак

Окситоцинът, който се отделя при оргазъм, защитава женския организъм от поява на рак на млечната жлеза. Този хормон има свойството да ограничава размножаването на раковите клетки.

Честото масажиране на простатата при мъжете (3 пъти седмично) намалява с 15% риска от възникване на рак на простатата. Простатната стимулация в последно време се радва на голяма популярност и сред хетеросексуалните мъже, именно поради приятното усещане и здравословните плюсове.

6. Успокоява мигрената

Производството на ендорфини, свързано с оргазма, има аналгетичен ефект. Според германско проучване в 60% от случаите след полов акт болките в главата значително намаляват. За това, ако жена ви каже „Скъпи, не искам секс, боли ме главата“, бъдете нейният смел рицар и се преборете с нея, за няколко лечителни оргазма.

Любопитно – Източник : Факти.бг
RSS новини от България

0
0

Коментарите са затворени