5 фактора, които водят до болка по време на секс при жените

Сексът трябва да носи удоволствие както на мъжа, така и на жената. Понякога обаче има определени фактори, които могат да помрачат усещането на един от тях. Най-често това се случва при дамите.

Освен заради по-големия размер на пениса, жените могат да изпитват болка по време на секс заради някои проблеми, свързани с вагината им, пише struma.bg. Ето кои са те:

1. Инфекции на уриналния тракт

Те са доста често срещани и по-упорити за лекуване. Могат да са причинени заради лоша хигиена, по-често правене на секс, наличие на микроорганизми като ешерихия коли и други.

„Тези инфекции причиняват болка и чувствителност в областта на пикочния мехур и уретрата. Тъй като те се намират точно върху вагината, много често жената може да изпитва болка по време на половия акт“, коментира д-р Дженифър Ланда. По думите ѝ, в някои случаи при уриниране се усеща парене и болка. За да могат жените да облекчат симптомите, трябва да отидат на лекар, който ще им назначи изследване на урината и даде указания какви медикаменти да взимат.

2. Гъбична инфекция

Тя може да повлияе най-много на сексуалния живот на една двойка. Причината е, че ако жената има гъбички, мъжът също трябва да се лекува. От друга страна сексът по време на лечението не е за препоръчване.

Гъбичките причиняват парене и сърбеж във вагината, като са съпроводени със слузесто течение. Освен това са причина за болка по време на полов акт. За да се избавят от тях жените, трябва да посетят гинеколога си, който да назначи конкретно лечение. На партньорите обикновено се изписват специални кремове и хапчета.

3. Поликистозни яйчници

Този проблем също е доста често срещан при жените, които имат ендокринологични проблеми. При него има нарушение в процеса на овулацията, при което зреенето на фоликула не води до отделяне на яйцеклетка. Така се получават многобройни кисти по яйчниците, които причиняват болка по време на секс и могат да доведат до безплодие.
По-здравословният начин на живот, както и спазването на специална диета, при която въглехидратите са сведени до минимум, приемането на някои хранителни добавки, могат да помогнат в лечението на поликистозата.

4. Ендометриоза

Това е доброкачествено заболяване, водещо до неприятна болка по време на полов контакт, болезнена менструация, увеличен обем на матката и други. Характеризира се с това, че по различни места извън празнината на матката растат тъкани, които приличат на маточна лигавица. Най-често се среща върху яйчниците, тазовия перитонеум и маточните връзки.

Лечението зависи от състоянието и тежестта на самите симптоми, като посещението при лекар-специалист е задължително. Понякога се налага и операция.

Любопитно – Източник : Факти.бг
RSS новини от България

Коментарите са затворени