5-те неща, които могат да спасят здравето ни

Времето навън е изключително непостоянно и странно. Редуват се ту дъжд и сняг, ту слънце. Градусите варират от около нулата до плюс 15. Какво да се прави март е женски месец – всичко при него е очаквано да бъде непостоянно. Но цялото това смахнато време неимоверно съсипва здравето ни, а това срива имунитета.

Оказва се, че можем да опазим здравето си и да засилим имунната система, ако консумираме по-често пет определени храни. Ето кои са петте храни, които повишават имунитета:

Гъби Рейши

Още от няколко хилядолетия гъбите Рейши са на висока почит на Изток, а хората там дори ги считат за истинско лекарство. Поради съдържанието на много активни вещества гъбите Рейши имат имуностимулиращ ефект, а също така се борят с умората и депресията. Освен директна консумация тези гъби могат да бъдат намерени и под формата на капсули, които се намират лесно в аптеките и специализираните хранителни магазини.

Куркума

Куркумата е не само ориенталска подправка, но и суперхрана, продукт с особено висока концентрация на полезни свойства. Куркумата има мощен противовъзпалителен ефект. Доказано е, че помага в борбата със свободните радикали, предотвратявайки развитието на заболявания, а също така е и антидепресант.

Хлорела

Това е друга важна суперхрана. В съставът на тези зелени водорасли има 650 компонента: незаменими аминокиселини, наситени и ненаситени мастни киселини, редица ценни витамини и минерали, както и микроелементи и много, много други. Интересно и добре е да знаете, че хлорелата съдържа изключително много витамин В12.

Хлорела е отлично средство за превенция на заболявания, причинени от употребата на рафинирани храни, замърсяване на околната среда и липсата на хранителни вещества в диетата.

Прясно изцедени сокове

Те са като естествен склад на витамини. Изберете сок от моркови, портокал, цвекло, джинджифил, ябълки, спанак, ананас, целина, лимон или какъвто и да било друг плод (или зеленчук) и няма да съжалявате.

Например морковите повишават устойчивостта на организма към инфекциозни заболявания, цвеклото е отлично средство за детоксикация, а портокалът пък помага при настинки.

Кисело мляко

Киселото мляко върши отлична работа със здравето ни. Всичко се крие и дължи на пробиотиците, които са отговорни за здравословната микрофлора и борбата с вредните бактерии.

Не консумирате лактоза?
Тогава заложете на кокосовото кисело мляко – то също е сред ферментиралите храни, които носят голяма полза за организма ни. Полезните бактерии, които живеят в червата, повишават имунитета на целия организъм, когато са подхранени. Като включите в диетата си ферментирали храни, можете да се възстановите по-бързо от различни заболявания и настинки.

Консумирайте тези храни често, но с мярка и ще видите какви чудеса ще се случат с имунитета ви.

Любопитно – Източник : Факти.бг
RSS новини от България

Коментарите са затворени