4 продукта, които убиват сърцето ви (ИНФОГРАФИКА)

Сърцето е сред най-важните органи в нашето тяло. То транспортира хранителни вещества и кислород до всяка негова клетка, осигурявайки нейните жизнени функции. Ето защо е от огромно значение да го пазим и поддържаме в добра форма.

Това се постига с няколко прости, но важни стъпки, сред които са активният начин на живот и здравословното хранене.

Вижте кои 4 продукта вредят най-много на сърцето и бавно го убиват:

1. Захар

Тя води до повишаване на налягането, наранявания на кръвоносните съдове, допринася за образуването на кръвни съсиреци. Предизвиква липса на тиамин, който причинява дистрофия на сърдечния мускул.

Увеличава натрупването на екстра васкуларна течност, чийто излишък води до спиране на сърцето. Повишава холестерола и телесното тегло, като по този начин влошава кръвообращението и увеличава натоварването на сърцето.

Намалете приема на захар или я заменете с по-здравословни алтернативи.

Ето някои продукти, които са сладки, но не вредят на сърцето ви:

– Пресни плодове: грозде, ягоди, череши. Съдържат голямо количество фибри. Това намалява отрицателните ефекти на глюкозата върху организма;

– Сушени плодове: сушени кайсии, стафиди. Те почистват кръвта и кръвоносните съдове от холестерола, намаляват риска от сърдечен удар;

– Черен шоколад. Поради съдържанието на епикатехин се подобрява състоянието на вътрешната повърхност на съдовете. Той също така намалява кръвното налягане и повишава инсулиновата чувствителност;

2. Месо, мазни и пържени храни

Развива затлъстяването, повишава нивото на холестерола в кръвта, което допълнително формира тромби. Това затруднява кръвообращението и сърдечната функция.

То също така увеличава риска от развитие на сърдечна недостатъчност с 2 пъти. Повишава кръвното налягане, влошава храносмилателния тракт, замърсява организма с токсини и шлаки. Това прави стените на съдовете хлабави.

3. Сол

Излишната сол в тялото причинява спазъм на сърдечния мускул, водещ до сърдечен удар.

Освен това, солта увеличава натоварването на миокарда и повишава кръвното налягане. Задържа течност в организма, което води до повишено натоварване на сърцето и кръвоносните съдове. Това прави крехки стените на кръвоносните съдове.

4. Алкохол

Той увеличава съсирването на кръвта, поради което сърцето трябва да ускорява ритъма, за да премине кръвта по-бързо. Това повишава кръвното налягане и увеличава сърдечната честота.

Алкохолът също нарушава метаболизма, прави сърдечните тъкани отпуснати, което увеличава риска от атеросклероза.

Други вредни продукти са: маргаринът; сладоледът; купешките сосове, кетчупът и майонезата; чипсът; газираните напитки.

Любопитно – Източник : Факти.бг
RSS новини от България

Коментарите са затворени