4 причини за загуба на либидото при жените

Много жени над 20-годишна възраст в някакъв етап от живота си се сблъскват с осъзната липса на желание за секс и удоволствие от него. Познато в медицинските среди като хипоактивно разтройство на сексуалното желание, то е най-често срещаната форма на сексуална дисфункция при жените от всяка възраст.

Последно проучване показва, че поне една от три жени на възраст от 18 до 60 години страда от липса на интерес или удоволствие от секса. Какво всъщност се разбира под „липса на желание“?

Тук не става въпрос за това колко често искате да правите секс. Въпросът е дали желанието ви драстично е намаляло спрямо нормалното ви такова, пише Sexwell. Честотата на сексуалния акт няма нищо общо с желанието за правене на секс. Може вие и вашият партньор от години да правите секс 1 път седмично и това да е нормата за вас, а смущението ви да идва от това, че напоследък го правите 1 път на две седмици или по-малко.

Либидото се понижава естествено с годините, това е нормално, но то не е задължително да има връзка с проблема. Усещането за интимност също е важно – ако сте ядосани на своя партньор, може би ви се прави секс, но няма да го направите с него, защото сте му обидени. Или ако не изпитвате комфорт в спалнята си или мястото където правите секс, може умът ви да ви отвръща от идеята, въпреки че тялото го иска.

Всички аспекти на сексуалното желание – интимност, комфорт, биологично здраве, трябва да бъдат проследени, за да се намери коренът на проблема. Ето кои са най-честите причини за загуба на сексуалното желание при жените:

1. Проблеми във връзката

Неразбирателствата, липсата на комуникация и на внимание може да намали желанието за секс у жената.

2. Стрес, преумора

Проблемна работа, новородено дете, дори влияния от медиите, които могат да понижат желанието и способността на жените да бъдат сексуални.

3. Ниски нива на тестостерон

Тестостеронът засяга сексуалния драйв и при мъжете, и при жените. При жените тестостеронните нива са най-високи в 20-те години, след което започват леко да се понижават до менопаузата, когато драматично спадат.

4. Здравословни проблеми

Психични заболявания като депресия, медицински заболявания като ендометриоза, тироидни смущения, силно могат да се отразят на сексуалното желание на жената.

Как да върнете желанието обратно?

– консултация със семеен терапевт – ако комуникацията между партньорите е затруднена (причина за много неразбирателства в една връзка), посещението на професионален семеен терапевт може да ви помогне много да намерите разковничето на проблемите си;

– смяна на лекарства или променяне на дозата – ако проблемът се предизвиква от странични ефекти на предписани лекарства, може да се говори с лекуващия лекар, който да предложи алтернатива;

– пускане на хормонални изследвания – възможно е да се открие медицински проблем, който може би е останал незабелязан;

– тестостеронна терапия – много гинеколози препоръчват методи за тестостеронна терапия на жени, които имат проблемно ниско желание за секс;

В случай, че липсата на желание не се дължи на медицинско състояние или сериозен проблем във връзката, а по-скоро на стрес и вътрешни проблеми, можете да опитате следното:

– специални добавки за възбуда – най-лесният и безопасен начин да опитате да върнете желанието си за секс е като се обърнете към природата и човешкия гений – афродизиак мед, възбуждащи таблети или пък възбуждаща козметика може да ви помогнат отново да върнете искрата на желанието;

– ограничаване на стреса от работата и ежедневието – ако допускате работата да влиза в личното ви време, възможно е стресът да е голям. Същото важи и ако имате малко дете. Винаги заделяйте време за себе си и за почивка, дори да ви е гузно, че мислите егоистично. Наемете професионална помощ (детегледачка, чистачка), ако е необходимо.

– не гледайте на себе си като на човек с проблем – понякога същинският проблем е, че се притеснявате как нещо не ви е в ред. „Защо не го искам?“, „Защо не мога да свърша?“, „Защо не е толкова хубаво?“.Приемете, че в момента е така, но и това ще отмине (и следете дали наистина ще отмине);

– отделете време за себе си, с вашата любима играчка – ако трябва, се заключете сама в стаята и опитайте нещо ново. Апетитът идва с яденето, а желанието за секс – най-вече от това да знаете какво ви доставя удоволствие.

Любопитно – Източник : Факти.бг
RSS новини от България

Коментарите са затворени