18 млн в САЩ принадлежат към ЛГБТ-общността

Социологическо проучване потвърди, че повече американци от всякога се самоопределят като лесбийки, гейове, бисексуални, трансполови и други от ЛГБТ общността. Процентът им се е увеличил с 60 на сто между 2012 и 2020 г., според анкетата на „Галъп“, цитирана от вестник Guardian.

Социолозите коментират, че откритията частично се дължат на появата на ново поколение от млади хора, които са избрали да живеят открито със сексуалната си ориентация, различна от хетеросексуалните.

Според изнесените данни 5,6% от американците, около 18 милиона, се причисляват към ЛГБТ групата, което е увеличение спрямо 4,5% в проучване от 2017 г.

За разлика от предишни проучвания, социолозите са успели да научат ясно точната сексуална ориентация, след като са задали затворен въпрос с „Да“ и „Не“.

Проучването е установило, че увеличението се дължи на повечето членове от поколение Z, тези на възраст между 18 и 23 г. Всеки шести, или 15,9%, се счита, че е от ЛГБТ групата. Процентът намалява постепенно с всяко по-старо поколение. Само 2% или по-малко американци, родени преди 1965 г., се отъждествяват с ЛГБТ.

При всички възрастови групи повече от 70% от респондентите, които се причисляват към ЛГБТ групата, се определят като бисексуални. От анкетираните, които са от ЛГБТ групата, 54% са бисексуални, 24,5% – гейове, 11,7% – лесбийки и 11,3% – трансполови. Повече от 3% използват друг термин за сексуалната си ориентация.

Проучване на „Галъп“ от юни 2020 г. установи, че 67% от американците подкрепят брак между гей двойки, което е увеличение спрямо 53% през 2012 г.

Любопитно – Източник : Факти.бг
RSS новини от България

Коментарите са затворени