Хонконг отказва да се поклони на Пекин (ВИДЕО+СНИМКИ)

Хиляди хора излязоха по улиците в центъра на Хонконг въпреки наложената полицейска забрана и по този начин протестите в града навлязоха в 13-ата си седмица съобщиха осведомителните агенции.

Множества от всякакви възрасти се събраха на митинг с религиозна тематика, след което образуваха процесия, която премина покрай известни места с религиозно значение, продължи към историческия квартал Шонван и след това зави обратно към правителствения квартал. Много от участниците вървяха по тротоара, без да блокират движението, и казваха, че просто са излезли на следобедна „разходка“ в събота.

Днешният протест се състоя ден след като на деветима законодатели и активисти бяха повдигнати обвинения заради ролята им в антиправителствените протести.

Вълната от арести накара Гражданския фронт за човешки права, широка демократична коалиция, да отмени насроченото си за днес шествие, след като не получи одобрение от полицията. Планирано бе крайната точка на шествието да бъде Китайското бюро за връзка, разположено в западната част на Хонконг.

Полицаите бяха поставили заграждения около правителствената сграда, но демонстрантите започнаха да хвърлят през загражденията предмети по органите на реда и да ги осветяват с лазерни лъчи. Полицаите отвърнаха със сълзотворен газ и водни оръдия, а протестиращите хвърляха по тях и петролни бомби.

Митингът имаше за цел чрез него да бъдат отбелязани пет години, откакто през 2014 г. Пекин не предостави на Хонконг изборна реформа, което предизвиква тогавашните протести за демокрация, станали известни като „Движението на чадърите“.

В очакване на протестите хонконгското метро спря метровлаковете към станцията, която е най-близо до Китайското бюро за връзка.

По-рано Комисариатът на китайското външно министерство в Хонконг обвини Белия дом и ЕС, че защитават радикалните елементи сред хонконгските протестиращи.

Свят – Източник: Факти.бг

Коментарите са затворени