Учителка от Варна за живота в Ню Йорк: Скъп и тежък (СНИМКИ)

Ню Йорк е един от най-посещаваните градове на планетата. Но колкото и голяма мечта да е той за пътешествениците, толкова е и плашещ. Ню Йорк не оставя никого безразличен. Той е възпят в песни и е сцена за множество филми, обвиняван е в бездушие и жестокост.

Българката Марина, която е учителка във Варна, посети Голямата ябълка и разказа какво може да се прави там и кои места задължително трябва да се посетят в града на небостъргачите.

Ето какво разказва Марина:

Въпреки факта, че съм пътувала почти из цяла Европа, а по време на училищните си години успях да посетя Лондон и Шотландия, темата за западните страни не беше напълно разкрита пред мен. Банално е, но Америка наистина винаги е била някаква неизследвана и загадъчна земя – страна на свобода, в която всичко трябва непременно да бъде различно, не като в Европа, а някак си по свой начин. Не по-лошо и не по-добре, но определено различно.

Ние живеем в свят без граници, в който, ако желае, всеки може да спести за пътуване до всяка страна. И нямаме желязна завеса: интернет и социалните мрежи за няколко секунди ще запълнят информационните пропуски и ще дадат изчерпателна картина за всяко кътче от земното кълбо. Освен това, Ню Йорк е един от най-големите, най-гъсто населени и посещавани мегаполиси в света. Затова със сигурност имах особена идея за града на небостъргачите, фондовата борса, Бродуей и вечно блестящия Таймс Скуеър. Оставаше да видя другия свят със собствените си очи.

Град на мечтите

Ню Йорк е най-нетипичният и неамерикански град в САЩ. Да се правят паралели с други градове определено не си струва – картината ще бъде изкривена.

Най-добрият пример за това как самите американци се отнасят към Голямата ябълка е филмът “Грозна като смъртта”, в началото, на който главната героиня, която се опитва да стане известна певица, се премества в Ню Йорк от малък град в щата Ню Джърси. Въпреки неодобрението на баща ѝ, момичето решава да пожертва всичко заради една мечта и се мести в Ню Йорк.

Там се оказва, че апартаментът ѝ под наем се намира в Чайнатаун ​​- китайското гето в Манхатън, където улиците са пълни с имигранти от Далечния Изток, а рибената супа се излива в краката на минувачите. Оглеждайки апартамента, който е умерено обзаведен и очевидно се нуждае от ремонт и почистване, любезният приятел на главната героиня въздиша и ѝ дава пакет долари с думите: „Виждам, че имаш нужда от това.“

В този непретенциозен кинематографичен сюжет, който трае най-много пет минути, са заложени ключовите моменти, необходими за разбиране на истинския живот и атмосферата на Ню Йорк.

Как изглежда истинският Ню Йорк за жителите си?

За самите американци Ню Йорк е друга планета. В Пуерто Рико срещнах млада двойка от Тенеси – столицата на американското уиски и родното място на кънтри музиката. Младият съпруг, външно силно напомнящ на Питър Грифин (главен герой в анимационния сериал Family Guy), призна, че никога не е бил в Ню Йорк, но и не му е мечта. Всички казват: „В Ню Йорк са толкова много хора, всеки бърза нанякъде, всички работят много, а не това, което имаме в нашата ферма близо до Нешвил – тишина и спокойствие, можете да вървите пеша до офиса“.

И ако да стигнеш от Нешвил до Ню Йорк наистина отнема много време (около четиринадесет часа зад волана), то от съседния щат Ню Джърси може да се стигне само за час и половина. Всъщност много американци, които работят в Ню Йорк, живеят по този начин. От гледна точка на транспортната инфраструктура и логистиката, да живееш в Джърси е много по-изгодно и по-удобно за брокер от Уол Стрийт, отколкото във всяка друга област на Ню Йорк.

Първо, огромното мнозинство от нюйоркчани работят в културното и финансово сърце на този град – Манхатън – най-известния „остров на много хълмове“ („Mannahatta“ в речника на индийските племена). Би било по-правилно да наричаме Манхатън не квартал, а област (или „ borough“, както сами американците го наричат), защото с течение на времето четири други – Бронкс, Бруклин, Куинс и Стейтън Айлънд – са били прикрепени към отделния независим град Манхатън и така заедно формират Ню Йорк, който светът познава днес.

Ако погледнете картата, можете да видите, че Манхатън е отрязан от Бруклин и Куинс от Източния речен проток, река Харлем отделя острова от Бронкс, а на запад река Хъдсън просто граничи с Ню Джърси, а другия щат дори е разположен много по-близо от водите на залива Ню Йорк в Стейтън Айлънд. Такъв близък квартал, съчетан с развита мрежа от многобройни линии на метрото и железопътни линии, което ви позволява да достигнете до почти всеки град в щата много по-бързо от покрайнините на Ню Йорк, прави Ню Джърси много привлекателно място за живеене.

Остров на много хълмове

Първото впечатление е винаги измамливо, а първото впечатление за Манхатън е двойно измамливо, тройно и дори повече, защото човек, който за пръв път посещава Ню Йорк, гледайки картата, може да реши, че Манхатън е доста малък и може лесно да бъде обиколен за половин ден. Може би това погрешно възприятие се дължи на факта, че Манхатън е по-малък от други райони на Ню Йорк, а улиците му са толкова геометрично подредени, че изглежда, че да стигнеш от Сентръл парк до Бика на Уолстрийт не е никак трудно.

Всъщност, разхождайки се около кварталите на Манхатън пеша, особено ако сте останали в Ню Йорк само три дни и планирате да посетите максималния брой значими атракции през това време – това е лукс, който не е достъпен. Нещо повече, тук може да се говори за разходка. В Ню Йорк хората не ходят, а тичат, ако не за обяд в разгара на работния ден, то след това в Сентръл Парк – те бягат, но за здраве.

Поддържането на здравословен начин на живот в този град е полезно и рентабилно. В крайна сметка, тичането като средство за транспорт е безплатно удоволствие, за разлика от местните таксиметрови услуги. Първото пътуване с Uber от летището до сърцето на Манхатън ми струва 70 долара. С традиционните жълти таксита това може и да е повече. Възможността да споделите пътуване е божи дар за турист, който иска по някакъв начин да спести пари в Ню Йорк. Освен това, спътниците са обикновено приятелски настроени.

Тъй като Ню Йорк е огромен, би било погрешно да се каже, че това е град с добри хора. Но това, което наистина учудва неопитния турист, е откритостта, искреността и дружелюбността на местните американци. Само в Ню Йорк може да се появи случайно лице в тълпата, което забелязва колко добре изглеждате днес или, минавайки покрай вас, да се провикне от колата, че „имате хубав пуловер“. Нормално е да чуете и „вие сте готин/а“ и „имайте хубав ден“.

Това непознати ти го казват просто така и си продължават по пътя. Без никакви скрити мотиви, далечни намерения или злонамерени помисли, които веднага започвате да подозирате, докато бъркате по всичките си джобове. Първоначално се уплаших: наистина е невъзможно да претеглям комплиментите на непознати отляво и отдясно, трябва да има уловка, но не я откриваш.

Гастрономическа Мека

Можем да говорим за храна в Ню Йорк с часове, защото в този международен град ще намерите ястие от всяка кухня на света, докато всеки път опитвате нещо ново – било то китайски юфка, японски рамен, мексикански такос или руски борш.

Въпреки това кулинарно разнообразие, в Ню Йорк си има конкретни класики в храната, които определено си струват да се опитат от всеки гост на града. Първо, хот догът, станал същият безспорен символ на града като статуята на Свободата. По време на следващата вълна на имиграция германците са донесли рецепта за колбаси (Frankfurter) в Съединените щати и вече по време на Гражданската война месарите в Ню Йорк активно са започнали да правят пушени колбаси.

Първият хот дог в Бруклин е направен от немски имигрант. И ако през XIX век цената на един хот дог не надвишавала три цента, сега в района на Таймс Скуеър, цената на хот дог с горчица, кетчуп, лук и кисело зеле може да стигне до 10 долара. Ето защо, ако се озовете на главния площад на града и искате да закусите, тогава ви съветвам да започнете като се отдалечите от Таймс Скуеър, с всеки метър цената на хот дозите пада.

Трябва да се отбележи, че не всички хот-дози в Ню Йорк са вкусни, но именно тази бърза храна най-точно съответства на атмосферата на града: когато всички тичат и тичат например в музей, трябва да хапнеш точно сега и набързо, седиш на стълбите на музея (MOMA – вторият най-посещаван музей на изкуствата в света след Лувъра), и бързо изяждаш наденицата.

Освен това, нюйоркчани обожават да ядат пържоли. Само вегетарианец може да си позволи да посети Ню Йорк, а да не опита пържола. Подгответе се предварително за факта, че за разлика от хот дог, дегустацията на пържоли в известни ресторанти а ла Keens Steakhouse (една от най-старите къщи за стекове, която работи от 1885 г.) или ресторант Peter Luger Steak House, ще струва стотици долари.

Във всички заведения на Ню Йорк, дори в магазините за дрехи, винаги трябва да помните, че общата цена на сметката ще бъде много по-висока от цената, посочена в менюто или върху етикета на продукта. Дори и рокля за $ 20 на касата в търговски център ще струва $ 23, защото $ 3 е данък ДДС, а той се начислява именно на касата.

Туристите неизбежно срещат тази несправедливост във всички заведения в Ню Йорк. И ако местните жители, когато плащат сметката, в които понякога е включен дори данък сгради, разберат какво означава всеки цент отвъд цената (защото те знаят своите права много добре и винаги могат да поискат разяснения от държавата), тогава за туристите цените в ресторантите изглеждат като незаконен обир.

Друг важен факт – бакшишите. Ако вземете чаша евтина бира в двора на открито, при това са ви я налели в пластмасова чаша на бара, а след това сами сте я донесли на масата си, а след това сами сте я хвърлили в кошчето, тогава може да не оставяте бакшиш. Във всички останали случаи, когато ви обслужва от сервитьор или хотелски персонал, салон за красота и т.н., да не оставите бакшиш често се равнява на сериозни неприятности.

За бакшиш в Ню Йорк е прието да се оставят 18-20% от общата сметка. Ако оставите 15%, тогава най-вероятно ще ви изгледат лошо и ще поискат обяснения. Ако не оставите нищо – няма да ви пуснат да си тръгнете. Ако не разполагате с пари в брой, няма проблем – сметката съдържа колона, в която, ако плащате с карта, може да уточните бакшиша, който сервитьорът да изтегли.

Така че дали десетките стереотипи и предразсъдъци за Ню Йорк са абсолютно верни, е спорно. Тук всичко е много скъпо и без пари в този град е изключително трудно. Но впечатленията, които дава, са абсолютно безценни, така че всеки любител на пътешествията трябва да види Голямата ябълка поне веднъж със собствените си очи, за да изпита сам лудата енергия, която тече в този огромен град.

Любопитно – Източник : Факти.бг
RSS новини от България

Коментарите са затворени