Учени посочиха в коя страна се очакват най-много жертви на коронавируса

Във Великобритания е възможно да загинат повече от 60 000 души от коронавирус и държавата да бъде засегната по-сериозно, отколкото която и да е друга страна в Европа, смятат водещи учени от университета във Вашингтон, съобщава Daily Mail.

Експертите прогнозират, че 151 680 души ще загинат вследствие на смъртоносния вирус на целия континент. Американските учени предричат, че Великобритания може да регистрира 66 300 смъртни случая от COVID-19 до юли, като това ще бъдат почти половината (44 на сто) от всички жертви в Европа и три пъти повече от Италия (20 000).

Според прогнозата, Испания (19 000) и Франция (15 000) също ще регистрират много жертви, като до голяма степен това ще се дължи на наличието на интензивното лечение и капацитета на болничните легла. Използвайки местни и международни данни за броя на случаите, както и възрастовата смъртност от Италия, Китай и САЩ, учените от Университета във Вашингтон са моделирали очакваните случаи на смърт за всяка страна.

Специалистите поясняват, че от ключово значение в прогнозата им е броят на болничните легла и капацитетът на отделението за интензивно лечение във всяка държава. Според изследването на американските специалисти, 102 794 пациенти с коронавирус ще се нуждаят от болнични легла до 17 април, когато се очаква пика на огнището във Великобритания, но в момента са налични само 17 765 легла. Предвижда се, че 24 544 от пациентите ще трябва да бъдат преместени в интензивно лечение, където в момента са свободни само 744 легла.

Повечето европейски държави въведоха строги мерки за социално дистанциране, за да се опитат да спрат разпространението на вируса в началото на март. На британското правителство, обаче, му отне повече от две седмици, за да последват примера. Премиерът Борис Джонсън, който в момента се лекува в болница от COVID-19 и дори е в интензивно отделение, беше подложен на огромна критика заради забавената реакция на правителството си срещу пандемията.

Любопитно – Източник : Факти.бг
RSS новини от България

Коментарите са затворени