Учени откриха нещо сензационно на Марс (СНИМКИ)

Снимки от повърхността на Марс разкриват наличието на гъби, твърдят група учени в ново проучване. В него се казва, че на снимки, направени от апарата „Opportunity“ се виждат гъби, растящи на повърхността на планетата, за която се предполагаше, че няма никакъв живот.

Твърденията все още предстои да бъдат потвърдени или опровергани от NASA. В изследването се разглеждат 15 снимки, които се използват като доказателство за наличието на водорасли, лишеи и „марсиански гъби“. Фотографските доказателства за такива форми на живот вероятно ще революционизират нашето разбиране за Марс и живота извън Земята, ако данните бъдат потвърдени.

Д-р Реджина Дас от катедрата по микробиология в училището по природни науки, Индия, която е и един от авторите на изследването споделя: „Няма никакви геоложки или други сили на Земята, които могат да произвеждат седиментни структури, имащи формите на гъби и приличащи на спори на заобикалящата повърхност“, съобщава британското издание „Експрес“.

„Всъщност, петнадесет екземпляра са били заснети от NASA, израснали от земята само за три дни“, допълва тя. Не е известно как са се появили подобни форми на живот на Марс, но е възможно условията там да са по-подходящи за култивиране на живот под повърхността, отколкото на нея. Твърденията са публикувани в Journal of Astrobiology and Space Science Reviews.

Изследването вероятно ще бъде подложено на интензивна проверка от страна на членовете на научната общност. Редакторите на списанието казват, че шест независими учени и осем старши редактори са били наети да проведат изследването. Някои научни представители от своя страна очаквано са отхвърлили резултатите. Други учени предлагат алтернативно обяснение и казват, че това което е видимо на снимките е форма на железен оксид. Изданието уточнява, че все още няма необорими доказателства за живот на Марс и не могат да бъдат изключени някои различни обяснения за запечатаното на фотографиите.

Любопитно – Източник : Факти.бг
RSS новини от България

Коментарите са затворени