Тези симптоми показват рак на червата

Ракът, наричан също злокачествен тумор или злокачествена неоплазма, е общо наименование на група заболявания, свързани с анормален растеж на клетките с потенциал за навлизане или разпространение в други части на тялото.

Не всички тумори са ракови – доброкачествените са такива, които не се разпространяват в други части на тялото. Но например рак на дебелото черво, ректален и колоректален рак са видове рак на червата. Името описва къде се е развил туморът.

Симптомите на рак на дебелото черво могат да включват:

– кръв в изпражненията;
– постоянни промени в навиците на червата, като диария или запек;
– коремни болки или спазми;
– подуване;
– умора и слабост;
– загуба на тегло;

Важно е да се отбележи, че много по-малко сериозни здравословни състояния могат да причинят тези симптоми. В повечето случаи причината е нещо различно от рака.

Кога да отидете на лекар

Консултирайте се с лекар, ако всяка промяна в изпражненията продължи повече от няколко дни. Дори незначителни промени, като запек или диария, могат да покажат здравен проблем.

Ако се появят по-тежки симптоми, незабавно се консултирайте с лекар.

Те могат да включват:

– кръв, слуз или гной в изпражненията;
– тежки коремни спазми или болка;
– тежка диария, която продължава повече от един ден;
– виене на свят;
– постоянно гадене или повръщане;

Първо, лекарят ще прегледа симптомите и историята на заболяването. Това ще включва въпрос относно честотата и последователността на симптомите.

Лекарят може да се нуждае от кръвна проба или проба от изпражненията, за да постави диагноза. Например, кръвен тест може да покаже възпаление в тялото или да помогне за отхвърлянето на определени диагнози.

Лекарят може също да поиска:

Тестване на изображения, като рентгенови лъчи, компютърна томография и ултразвук, които ще помогнат на лекаря да провери вътрешните органи за проблеми;

Ендоскопията включва поставяне на тънка тръба със светлина и камера надолу в гърлото и в стомашно-чревния тракт, за да се провери за проблеми;

Колоноскопията включва поставяне на малка тръба със светлина и камера през ректума, за да се провери за проблеми в дебелото черво.

Лечение

Лечението ще зависи от това, което причинява промени в червата. Ако няма лечение за основната причина, лекарят ще се стреми да облекчи симптомите и да предотврати прогресирането на заболяването.

Плановете за лечение могат да включват:

Промени в начина на живот и в диетата;

Курсове на лечение, които могат да включват противовъзпалителни, имуносупресивни или антитуморни лекарства;

Операция;

На всеки човек чревните навици са различни, а ако са временни промени, като цяло, няма за какво да се тревожите.

Въпреки това постоянните или сериозни промени могат да означават сериозен здравен проблем, особено когато се появят с допълнителни симптоми. Проблеми с щитовидната жлеза, цьолиакия и рак могат да причинят постоянни проблеми с червата.

Ако промените в червата продължават повече от няколко дни, консултирайте се с лекар. Незабавно потърсете медицинска помощ, ако откриете тежки симптоми като кръв или слуз в изпражненията, силна болка или спазми, упорито гадене или повръщане, пише сайтът zdrave.to

Любопитно – Източник : Факти.бг
RSS новини от България

Коментарите са затворени