Тайнствен самолет без екипаж лети около Земята без да каца (ВИДЕО)

Военен самолет, задвижван от слънчева енергия, без екипаж току-що счупи рекорда си за продължителност на космически полет, прекарал повече от 719 дни в орбита около Земята.

Космическият кораб, известен като X-37B, е собственост на ВВС на САЩ и това е петата му мисия, Orbital Test Vehicle 5 (OTV-5). Въпреки това целите, които той постига в мисиите си, остават тайни.

В понеделник самолетът счупи рекорда, поставен от предишната мисия OTV-4, като прекара във въздуха 717 дни, 20 часа и 42 минути. Интересното е, че все още не е известно какво се случва във въздуха. Въпреки че американските ВВС не се отказват да говорят за самолети, те използват много общи термини.

Някои неща, които знаем – X-37B изглежда като по-малка версия на старата космическа совалка на НАСА, а американските ВВС разполагат с поне два самолета със слънчева енергия, построени от Boeing. Тази мисия стартира на 7 септември 2017 г. с ракета SpaceX Falcon 9 и все още е активна. Не е ясно кога ще кацне на Земята, но когато това се случи, ще кацне на пистата с помощта на колелата си.

Според ВВС основните цели на X-37B са да изследва технологиите за космически кораби за многократна употреба за бъдещето на човечеството в космоса, както и да провежда експерименти, които могат да бъдат върнати и проучени на Земята. Независимо от реалните цели на самолета, първоначално той е бил проектиран да работи 270 дни, така че фактът, че е успял да се удвои това време, е доста голяма победа за самолети със слънчева енергия.

Любопитно – Източник : Факти.бг
RSS новини от България

Коментарите са затворени