С благословията на Румен Томов! Негова поддръжничка застроява паркинга на съда и прокуратурата в Благоевград

0

Фамилия Ослекови отново напъва пред община Благоевград да строи на  паркинга на прокуратурата, на гърба на Съдебната палата. Те са собственици на възстановени от съда 103 кв.м и през есента на 2018 г. направиха неуспешен опит пред Общинския експертен съвет по устройство на територията да получат разрешение за изменение на плана за регулация, което щеше да им даде зелена светлина да изпълнят инвестиционните си намерения. Първото заявление,  внесено в Общинския експертен съвет от Нина Ослекова, е с дата 11 септември 2018 г., но заради сериозни пропуски и нередовности бе отхвърлено. В искането й за изменение на плана за регулация преди две години не било посочено правното основание за разрешаването му,  нито конкретното предназначение на обособените нови УПИ-та и дали ще са за жилищна кооперация, административна сграда и т.н. Освен това евентуално строителство би затворило достъпа на колите със специален режим на движение на прокуратурата и полицията и никой от съседите не бил дал съгласие за евентуално бъдещо строителство, в това число и общината, като съсобственик и съсед, тъй като няма решения на ОбС по въпроса като заинтересована страна.  Исканият от Ослекови  ПУП освен това бил изработен върху недействащ ПУП на района. Въпреки дадения от общината срок до 21 ноември 2018 да отстранят всички пропуски, Ослекови не го направили и поискали удължаването му, но и след изтичането на новия срок недостатъците по преписката не били отстранени и производството по нея било прекратено.

През есента на 2018 г. съседите  реагираха гневно, тъй като евентуален строеж би отнел част от паркинга и запушил и без друго малкото свободно пространство в района, а председателите на Окръжен съд, Окръжна прокуратура и Районен съд – Благоевград Катя Бельова, Христо Георгиев и Вера Янева-Коева тогава заявиха, че нямат никаква информация за евентуално бъдещо застрояване върху имота, който ползват за паркинг и през който минават специализираните автомобили на съдебната охрана с обвиняеми лица, за да стигнат до сутерена на палатата, в която има помещения за задържане и за служебните коли. Те подчертаха, че като заинтересовани лица не им е искано съгласие, но когато това стане, ще изразят категоричното си  несъгласие за евентуален строеж, тъй като не става просто въпрос за служебен паркинг, а за сграда с по-специален статут, която има план за евакуация.

Въпреки прекратеното преди повече от година производство по казуса от страна на общината след няколко срещи с кмета Румен Томов, в началото на март Нина Ослекова отново е внесла за одобрение в Общинския експертен съвет проект за подробен устройствен план (ПУП) – изменение на плана за регулация /ПР/ в стремежа на наследниците да застроят въпросните 103 кв.м, като е възможно да опитат да обединят имота си с общинската част.

През март членовете на експертния съвет са отложили да се произнесат с мотив, че се налага допълнително проучване на казуса. На следващо заседание на 2 април т.г.  експертите втори път не излизат с решение, а с препоръка искането да се внесе с ново заявление. Какво ще е становището им и ще стигне ли искането на Ослекови до планарната зала на местния парламент, предстои да се разбере.

Източник: Вестник „Струма“

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.