Съседите въвеждат глоби за ваксинация

От 1 февруари румънските власти ще налагат глоби отговорни служители в центровете за ваксинация, които използват дози ваксина за лица, които нямат право да се ваксинират в този етап от кампанията. Причината да се стигне до тази мярка, е че е имало случаи на ваксиниране „по малка договорка“ или „на базата на приятелство“, призна министърът на здравеопазването Влад Войкулеску.

„В случай, че координатор в някой център си позволи да вземе ваксина, която би трябвало да отиде при възрастен човек или лице с хронични заболявания, или при човек, който наистина има нужда от ваксинация, за да ваксинира приятел, съсед или не зная още кого, ще трябва да плати за това и сумата би трябвало да бъде такава, че да не му е приятно да си спомня за нея“, каза министърът. Стойността на глобата все още не е уточнена.

Първата фаза от ваксинацията в Румъния започна на 27 декември с работещите в сферата на здравеопазването и социалните грижи. От 15 януари стартира втората фаза, при която се ваксинират лица над 65 години, хронично болни хора и служители от ключови сфери за функционирането на държавата, включително от образователната система. Третата фаза е насочена към останалата част от населението на страната.

В Румъния се прилагат ваксините на „Пфайзер“/“Бионтех“ и „Модерна“.

Свят – Източник: Факти.бг

Коментарите са затворени