Стара вражда разпалила скандала между Азис и Фънки

След изпълнение на Рафи Бохосян в образа на Краля на фолка членът на журито напусна мястото си, обявявайки, че това, което е видял, е „ужасяващо“. Азис пък го обвини в расизъм, а зрителите избухнаха с искане за изгонване на рокаджията от предаването. Всичко това се оказва само една от многото битки във войната между Фънки и Азис, която се води вече 13-а година.

Шоуто „Като две капки“ вода в понеделник се превърна от развлекателно в политическо зрелище, изваждайки на преден план проблема с расизма, хомофобията и толерантността. Рафи Бохосян излезе на сцената, преоблечен, гримиран и на високи токчета като Азис в изпълнение на хита му „Сен Тропе“, който е гледан над 100 милиона пъти в интернет. Арменецът се справи прекрасно със задачата да имитира изпълнителя от Костинброд. Вместо обаче да го поздрави за добрата работа, Димитър Ковачев-Фънки напусна мястото си в журито на шоуто. Той обяви, че не може да издържи нито вида на Рафи-Азис, нито песента, с която се представи той.

„Ама, какво ви става, бе? Слезте на земята! Това беше нещо ужасяващо! Аз не зная какво да кажа просто!“, бяха думите на Фънки.

Според него гримираният и преоблечен Рафи не прилича на Азис, а на „индианец от Латинска Америка, който случайно е сбъркал адреса и дреме в България“. Самият Азис реагира с усмивка на всичко това, но малко преди финала на предаването той даде да се разбере, че изобщо не му е било смешно. Когато дойде ред за оценките на участниците в шоуто един към друг, певецът от Костинброд взе думата и обвини Фънки в расизъм. „Това откровено расистко отношение на Фънки към образа – моя образ, т.е. към Рафи, е отвратително и просташко… И това нещо по някакъв начин демотивира – докато си на сцената, някой да стане от журито – каквато му е работата, и да си тръгне, да напусне. Тоест той е толкова погнусен, че не може да го гледа. Адски е тъпо, адски е неприятно за един артист като Рафи, който цяла седмица ходи на високи обувки и накрая ето това нещо се случи. Тъжно е“, категоричен бе Краля на фолка. На забележката от страна на водещите, че „Капките“ са развлекателно шоу, той отговори:

„Това не беше смешно. Беше гнусно.“

Фънки на свой ред изчака да му дойде редът за оценки, за да защити позицията си. „Скъпи Васко, първо – интелектуалният багаж, който нося, ми пречи да бъда простак. Второ – излязох, за да не кажа какво мисля за това нещо, което чух и видях. Все пак аз съм образован музикант и имам претенции за което.“ Азис не се сдържа: „А ние сме аматьори, така ли да го разбирам?“, попита той. Отговорът на Фънки бе кратък: „Можеш да разбираш всичко, както пожелаеш“.

Интересното е, че обекта на спора – Рафи Бохосян, отказа да вземе отношение. Потърсен от репортери ден след свадата, той заяви, че не иска да се меси, защото това било размяна на реплики между Фънки и Азис, а той нямал отношение. „Моята работа беше да си вляза в образа. Мисля, че се справих добре. Не искам да коментирам този скандал – достатъчно уважавам и Азис, и Фънки“, измъкна се „по арменски“ Рафи.

Войната между фолк певеца и журиращия рокаджия обаче не започва миналия понеделник. Тя се разпалва още през 2008 г., когато Димитър Ковачев влиза в журито на шоуто „Мюзик Айдъл“ по Би Ти Ви. Там той за първи път вижда на живо Азис и решава да го похвали в свое интервю. Но комплиментите му са изказани така, че да отблъснат Васко и да го настроят завинаги срещу промоутъра. „Силно съм изненадан от Азис. Смятах, че е уникален тъпанар“, казва Фънки. Според него Васко е отговорил „много добре“ на въпросите, зададени му в предаването. Но продуцентът изказва съмнение, че може би ги е знаел предварително, за да се подготви.

Тези думи са забили нож с сърцето на Азис, следата от който остава до днес. С годините пропастта между двамата е ставала все по-голяма. Фънки е известен със склонността си да се заяжда с лекия жанр, което вбесявало Васко. Едва сега обаче той си позволява да даде публичен израз на своята обида и огорчение, използвайки като оправдание, че е засегнат и друг артист, а именно Рафи.

Хората с добра памет помнят, че Азис и Фънки имат доста появи заедно на малкия екран. Няколко години след участието в „Мюзик айдъл“ те играят затворници в сериала на Би Ти Ви „Столичани в повече“. Твърди се, че на терен поддържали цивилизовани, но изключително хладни отношения. Двамата артисти избягвали да общуват помежду са, като че ли водели „студена война“. Това се случва през 2014-а. Година по-късно Азис влиза като участник в „Като две капки вода“, където Фънки е част от журито. Певецът успява да финишира втори в шоуто, изпреварен само от Ненчо Балабанов. Но доброто му класиране не идва от оценките на Ковачев. Нещо повече – продуцентът системно го неглижира, сравнявайки представянето му с това на Деляна Маринова-Джуджи, която редовно получава минимума от точки и остава последна на финала. Сега – 6 години по-късно, Азис отново попада под ударите на Фънки. Вероятно за да тушират конфликта, водещите редовно взимат думата на продуцента след изпълненията на ромския идол и той дори не се изказва. Така се случи например в предаването от 22 март, когато Азис влезе в образа на дискозвездата от 80-те Сандра. Когато дойде ред на оценката на журито, Геро и Зуека обявиха, че не искат да чуят мнението на Димитър Ковачев и директно дадоха думата на Тончо Токмакчиев. Миналия понеделник обаче не успяха да удържат напрежението.

Въпреки че беше неприятна гледка, скандалът рязко вдигна рейтинга на Азис, който дотогава бе последен в класирането. С думите си на финала той провокира зрителите да залеят с коментари официалната страница на предаването, нападайки Фънки и подкрепяйки Васко. Те се мобилизираха да гласуват за него в образа на Оги Цолов от „Фактор“, в който влезе, и по този начин му дадоха първото място за вечерта. Рафи, чието изпълнение се превърна в ябълката на раздора, остана втори, пише „Уикенд“.

Любопитно – Източник : Факти.бг
RSS новини от България

Коментарите са затворени