Срам за Камбитов! Община Благоевград ощетена с 1.3 млн.лв. заради протеклия площад

0

Административен съд потвърди отказа на зам. министъра на МРРБ да верифицира разходи за над 1,2 млн. лв., извършени при реконструкцията на площад „Г. И. Македончето“ в Благоевград. Така се оказа, че проектът, който бе гордостта на екипа „Камбитов”, не само че заради лошо качество на строителството протече, плочки се пукат, а подпорни стени поддават, но и удря сериозно хазната на общината заради наказателните санкции, съобщи струма.бг.

В рамките на мегапроекта „Благоустройство на градската среда” за над 13 милиона лева по ОП „Региони в растеж“ е възложена обществена поръчка „Обновяване и облагородяване на площада, включваща реконструкция на площадното, подплощадното пространство и фонтаните, художествено осветление в централна градска част между сградите на Общинска администрация , Драматичен театър „Никола Вапцаров“, РЗИ, сградата на АУБ и хотел „Ален мак“, която е спечелена от ДЗЗД „В Строй“ на стойност 4 552 019.98 лв. без ДДС . Обединението бе регистрирано в Благоевград на адреса на стоматологията –  ул. „Т. Александров“ 19, и включваше три фирми: благоевградските „Стилстрой-М“ ООД , ЕТ „Димитър Янков-Кенеди Метал“ и „ВИП-2004“ ЕООД със седалище в Банско. „Стилстрой-М“ ООД е регистрирано на ул. „Прилеп“ 16 в Благоевград на Михаил Йорданов Камбитов.

След като бил сключен договор на 19.10.2017 г. с консорциума и издадено  разрешение за строеж, са предприети ремонтни дейности. На 17.07.2018 г. бил сключен анекс за допълнителни СМР на стойност 666 425.14 лв. без ДДС. На 31.12.2018 г. от община Благоевград постъпило искане за междинно плащане, във връзка с което от управляващия орган МРРБ е отправено искане за допълнения и пояснения по отношение на техническия и финансовия отчет. След отговор на община Благоевград, на 08.07.2019 г. управляващият орган е приключил процедурата по одобрение на искането за плащане, като от сумата 6 374 734.98 лв. е верифицирал само сумата от 4 721 958.29 лв. Според МРРБ има несъответствие на заявените разходи с условията за допустимост и затова е стартирана процедура за финансова корекция от 5%  върху разходите. В крайна сметка с решение на зам. министъра на МРРБ е отказано да бъдат признати разходи от 799 434.60 лв. с ДДС  и  други 471 807.11 лв. с ДДС. Решението е обжалвано от община Благоевград, като в хода на делото е назначена съдебно- счетоводна експертиза.

 

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.