Снимка на айсберга, потопил „Титаник“, се продава на търг

Снимка на айсберга, за който се смята, че е потопил „Титаник“, направена от преминаващ кораб два дни преди трагедията, се предлага на търг на 20 юни, съобщи в. Daily Mail, цитиран от БТА. 

При фаталния сблъсък на 14 април 1912 година 1522 пътници губят живота си. Кадърът е заснет на 12 април и на него са записани точните географски координати на ледената канара.

Историческият фотос е с първоначална оценка 12 хиляди долара. Той се появява 108 години след корабокрушенската трагедия.

Черно-бялата снимка е направена от капитана на друг пътнически кораб, прекосяващ Атлантика – „Итъниън“. Тя е заснета 40 часа преди трагедията от капитан Ууд. След като пристига в Ню Йорк, той я изпраща на прадядо си във Великобритания, посочвайки точните координати на айсберга и обстоятелството, че именно той е потопил „Титаник“. Оцелелите след трагедията описват формата на ледения блок и разказите им съвпадат много точно с изображението на кап. Ууд.

Търгът се организира от аукционната къща „Андрю Олдридж“. Снимка на айсберга никога не е направена от борда на „Титаник“, тъй като сблъсъкът става през нощта. А капитан Ууд го заснема в 4 часа след обед на 12 април.

 

Любопитно – Източник : Факти.бг
RSS новини от България

Коментарите са затворени