Светът полудя по младата съпруга на Хуан Гуайдо

Безспорно има много влиятелни и красиви жени по света. Един от най-добрите примери за това е хърватският президент – Колинда Грабар-Китарович, която по време на Световната купа в Русия стана почти най-важната звезда. Важна персона е и дъщерята на американския президент Доналд Тръмп – Иванка Тръмп. Роля от международно значение има и съпругата на Тръмп – Мелания, както и съпругата на чешкия премиер Андрей Бабиш – Моника Бабиш.

Тези дни обаче Доналд Тръмп загуби ума и дума от една друга млада красавица. А именно от съпругата на венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо.

С младежката си енергия и пътувания по света, 26-годишната съпруга на венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо се очертава като важна фигура в неговата кампания да донесе промяна в съсипаната от криза държава.

Възрастта на Фабиана Росалес и непринуденият начин, по който се облича, често с дънки, докато обикаля Латинска Америка, не дават вярна представа за вътрешната ѝ твърдост и зрялост, които тя е придобила заедно със съпруга си активист по време на бурните улични протести в столицата на Венецуела. След това нейният съпруг се обяви за временен венецуелски президент с подкрепата на десетки държави, между които САЩ, влизайки в конфронтация с президента Николас Мадуро, който отказва да се оттегли на фона на, по думите му, опит за преврат.

„Аз съм съпругата на президента Хуан Гуайдо и ще го придружавам, където и да отиде, и ще преодолеем всички препятствия, пред които се изправим, както сме правили през всичките си години заедно“, каза Росалес в интервю в столицата на Перу Лима. „Включих се в политиката, защото искам да променя страната си“.

„Не искам дъщеря ми да расте с желание да напусне Венецуела“, каза тя, като имаше предвид около 3-те милиона венецуелци, които избягаха от страната, докато икономиката се сриваше, сред хиперинфлация и недостиг на храна и лекарства, а сега и спирания на тока.

Докато съпругът ѝ е начело на усилията за отстраняване на Мадуро чрез протести и се опитва да убеди венецуелските военни да изоставят социалистическия лидер, Росалес работи по въпроса да привлече международна подкрепа за притиснатата венецуелска опозиция с широко отразявани пътувания в съседни държави.

Този месец тя пътува до Перу и Чили, където се срещна с президентите на двете държави и говори в университети за венецуелската хуманитарна криза. На 27-ми март се срещна с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом, докато САЩ затягат санкциите срещу администрацията на Мадуро.

„За мен е голяма чест да приема първата дама на Венецуела“, каза Тръмп. „Тя е преминала през нещо, през което хората не искат да преминават и никога не трябва да преминават“.

Росалес се запознава със съпруга си на младежки митинг на Волунтад популар („Народна воля“) – опозиционна партия, за която работи още от студентските си години. През последните месеци тя стана много известна във Венецуела, докато стоеше до съпруга си на многохилядни митинги. Наскоро пое и ролята на международна посланичка на венецуелската опозиция, докато съпругът ѝ е отдаден на вътрешни дела.

Още неутвърдена като първа дама на Венецуела, тя помогна на съпруга си да изглежда повече като президент, казва Димитрис Пантулас – политически анализатор в Каракас.

„Тя е професионалист, млада, образована жена, и до известна степен е консервативна“, заявява Пантулас. „Този образ е в съответствие с (венецуелските) стереотипи за това как следва да изглежда една президентска двойка, особено за тези от средната класа“.

В интервюто Росалес казва, че нейната „най-важна роля е да бъда майка, но също сестра и съпруга“.

В края на януари Гуайдо се обяви за временен президент на Венецуела. Опозиционният лидер беше председател на венецуелския Конгрес и каза, че конституцията му позволява да сформира временно правителство, защото миналата година Мадуро е бил преизбран с измама.

Политическото предизвикателство веднага превърна Гуайдо в мишена на администрацията на Мадуро, която го обвинява за организиране на протести с насилие и бързо го включи в списък на хора, на които е забранено да пътуват.

При неотдавнашните си пътувания зад граница Росалес се срещна с големи групи венецуелски мигранти, като ги призова да запазят вярата си в съпруга ѝ, и каза на регионални лидери, че „диктатор“ като Мадуро не пада в рамките на няколко дни. Тя твърди, че венецуелската опозиция бележи напредък, като назначава посланици по целия свят и с помощта на САЩ си връща контрола върху венецуелските петролни активи в чужбина.

Опонентите на Росалес окачествиха неотдавнашната ѝ обиколка като отчаян опит да задържи Гуайдо в светлината на международните прожектори, докато венецуелската криза се проточва, а световното внимание се насочва другаде.

„Тя се опитва да укрепи имиджа на Гуайдо, докато във Венецуела подкрепата за неговото движение спада“, заяви миналата седмица Аревало Мендес, посланикът на Мадуро в Чили, пред местна медия.

Дъщеря на журналистка и фермер от селскостопанския щат Мерида, Росалес казва, че се е заинтересувала от социалните проблеми отрано, докато придружавала майка си при интервюта. Тя решила да върви по стъпките на майка си и да следва журналистика, но помагала и на баща си да превозва реколтата до Каракас по пътища, където се случвало да бъде изнудван от корумпирани военни охранители.

Росалес казва, че е преминала през много от трудностите, пред които са изправени в момента венецуелците, включително мъчителния недостиг на лекарства, пише jenata.blitz.bg.

Любопитно – Източник : Факти.бг
RSS новини от България

Коментарите са затворени