САЩ удариха Венецуела

Министерството на финансите на САЩ добави две компании и два кораба към списъка със санкции срещу Венецуела, като публикува подробности относно наименованията им на своя уебсайт.

Вашингтон поде няколко кръга на все по-тежки санкции срещу Каракас, насочени към банковия и петролния сектор, както и към чуждестранни компании, физически лица и държавни активи в страната в чужбина.

Санкциите са насочени към „Monsoon Navigation Corporation“, компания, регистрирана на Маршаловите острови, както и „Serenity Maritime Limited“, регистрирана в Либерия. Те също са насочени и към „Леон Диас“ и „Оушън Елеганс“ – два петролни танкера с флаг на Панама.

Вашингтон засили натиска върху петролната индустрия на Венецуела по-рано тази година, блокирайки активи на държавния петролен и газов гигант PDVSA и забранявайки на вносителите на суров петрол в САЩ да правят бизнес с компанията.

В същото време Вашингтон инструктира вносителите да извършват плащания в контролирани от самопровъзгласилия се временен президент Хуан Гуайдо сметки. Санкциите са последните от широк кръг стъпки, предприети от администрацията на Тръмп от 2017 г., за да окаже натиск върху венецуелското правителство.

Белият дом обвинява за икономическата криза в Каракас президента Николас Мадуро и икономическата политика на неговото правителство. От Вашингтон посочиха преди месец, че очакват инвестиции от милиарди долари във Венецуела след отстраняването му.

Свят – Източник: Факти.бг

Коментарите са затворени