САЩ няма да отстъпят пред натиска на Иран

САЩ нямат намерение да предприемат допълнителни стъпки в отговор на натиска на Иран за облекчаване на санкциите преди разговорите с Техеран и останалите главни сили за връщане към иранската ядрена сделка от 2015 г., заяви Белият дом, предаде БТА.

Техеран и Вашингтон спорят кой трябва да направи първата стъпка за възобновяване на споразумението. Иран казва, че САЩ трябва първо да отменят санкциите, наложени от бившия американски президент Доналд Тръмп, докато според Вашингтон първо Техеран трябва да поднови спазването на ядрената сделка. В четвъртък САЩ заявиха, че са готови да разговарят с Иран за връщане и на двете страни към споразумението, което имаше за цел да попречи на Техеран да се сдобие с ядрено оръжие. Тръмп се оттегли от сделката преди почти три години. Изпълняващият длъжността посланик на САЩ Ричард Милс каза пред Съвета за сигурност на ООН в четвъртък, че Вашингтон оттеглят твърдението на правителството на Тръмп, че всички санкции на ООН срещу Иран са били върнати в сила през септември.

Иран реагира хладно, а външният министър Джавад Зариф заяви, че Техеран незабавно ще отмени свои действия, щом санкциите на САЩ бъдат вдигнати. Говорителката на Белия дом Джен Саки обаче заяви на борда на президентския самолет, че „няма планове за предприемане на допълнителни стъпки“ към Иран преди започването на „дипломатически разговор“.

Запитана дали правителството на Джо Байдън обмисля издаването на изпълнителен указ за възобновяване на споразумението, Саки отбеляза, че ЕС е издигнал идеята за разговори между Иран и шестте основни сили, сключили споразумението: Великобритания, Китай, Франция, Германия, Русия и САЩ. „Европейците ни поканиха и (….) това е просто една покана да проведем разговор, дипломатически разговор. Нямаме нужда от допълнителни административни стъпки, за да участваме в този разговор.“ ЕС работи за организирането на неформална среща с всички участници в иранската ядрена сделка и САЩ, каза високопоставен европейски представител в петък.

Свят – Източник: Факти.бг

Коментарите са затворени