Самотата може да убива, по-страшна е от…

Чувството за самота безспорно е едно от най-съкрушителните за всеки човек. Може би дори това е нещото, което ни кара да страдаме най-много. Оказва се, че самотата наистина може да ни убие. И то ето по какъв ужасен и тих начин се случва това.

Едва ли има човек, който да не е страдал от липсата на половинка в един или друг момент от живота си. И вместо да се залъгвате с клишета от сорта на „По-добре сам, отколкото зле придружен” или „Сега ще си поживея. Време за връзки имам”, то обърнете сериозно внимание на това дали сте самотна или не.

Тук трябва да бъдете много внимателни, тъй като изследване, направено в американския университет Бригъм Йънг твърди, че самотата е по-опасна за здравето от това да пушите по една кутия цигари на ден.

Самотата и изолация от обществото могат да бъдат много по-опасни, отколкото хората могат да си помислят. Според проучването над 42,6% от хората над 25 години се оценяват като страдащи от хронична самота.

Водещият автор на изследването Джулиан Холт-Лунстад обяснява, че „резултатът от ефектите от самотата могат да се сравнят с ефектите от затлъстяването „. Тя добавя, че хората трябва да започнат да взимат по-сериозно социалните си взаимоотношения. „Да бъдеш сам е по-опасно и от това да пушиш по 15 цигари на ден. По-вредно е и от консумация на алкохол, липсата на физическа дейност и дори от затлъстяването“.

Проучването установи също, че социалните ангажименти намаляват с 50% риска от преждевременна смърт.

Джулиан Холт-Лунстад вярва, че част от причината, поради която самотата и изолацията не са били в светлината на прожекторите, е, че това е неясен термин. Тя обаче разяснява, че животът с противоположния пол е най-лесният начин да се опитате да се справите с изолацията и самотата.

„Бъдете около други хора – най-добре от противоположния пол. Присъствието им може да промени нивата на кортизол, който е хормон на стреса. Социалните връзки защитават хората и помагат при мотивацията, нужна за спортуване и физически упражнения, както и за здравословното хранене“, казва изследователката.

Когато става дума за преодоляване на епидемията от самота и изолация, приятелите също имат ключова роля.

Друг от начините, по които хората могат да се справят с хроничната самота, е да се опитат да се занимават с хоби или проект, който им дава цел. Може да пробвате и с домашен любимец, ако така и не успеете да намерите мечтаната половинка.

Любопитно – Източник : Факти.бг
RSS новини от България

Коментарите са затворени