Сайтът на НАП се срина

0

Сайтът на Националната агенция по приходите е недостъпен. Това става ясно при отваряне на интернет страницата на приходната агенция. Вместо начална страница излиза надпис „Възникна грешка в работата на системата“.

Пред Клуб Z говорителят на Агенцията Росен Бъчваров коментира, че в момента ИТ специалистите извършват подмяна на хардуерни части на системата и тя ще бъде достъпна скоро. По думите му манипулацията не е планирана предварително.

„Всички електронни услуги на Националната агенция по приходите са достъпни“, категоричен беше Бъчваров.

При отварянето на страницата, отделен надпис предлага вход с хиперлинк към портала за електронни услуги на ведомството.

Сриването на сайта идва само няколко месеца след като един от сървърите на НАП беше ударен чрез хакерската атака, при която в интернет пространството изтекоха милиони лични данни на български граждани.

Прокуратурата изправи пред съда собственика на ИТ компанията „ТАД Груп“ Иван Тодоров и неговите служители Георги Янков и Кристиян Бойков и ги обвини в кибертероризъм. Беше създадена специална анкетна комисия в парламента, която да изясни причините за допускането на такава атака. Комисията за защита на личните данни пък обяви, че ще глоби НАП с 5 милиона лева, заради това, че не е съумяла да защити поверената й информация, както изискват и родният закон, и европейският регламент за опазване на личните данни.

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.