Рок група засне видеоклипове в село…

0

В село Раждавица Кюстендилската рок група „Ръсти стрингс“ засне видеоклипове на две от последните си авторски обработки на автентични народни песни. Видеата на „Яно мори“ и „Разболе се Калина“ са заснети пред уникална от 30-те години на 20 век къща.

„Направихме клиповете пред уникалнa къщa, която по настоящем се руши… Искаме да насочим вниманието на обществото към обезлюдяващите се села, липсата на поминък и обезверяването на хората” В рок група “Ръсти стрингс “ заедно със Ася, Светли, Кирил и Марти е англичанина Алън, който е запленен от приридата в кюстендилският край и от 7 години живее в кюстендилско село. Клиповете са заснети със съдействието на Ярослав Ставрев и Анатоли Костов. Мястото е в близост до Центъра за занаяти «Старата череша» село Раждавица. Центърът е разположен зад стара 100 годишна фурна, която била в окаяно състоятие и е възстановена наскоро.

“През 30-те години в селото са живели 1300 човека, в момента са малко над 200 души. Разцвета на кюстендилските села в близост до ЖП линията през 30-те години, дължащ се на износа на плодове за Европа, е довел до построяването на много красиви къщи, много от които се рушат. Като една от причините за това е липсата на европейско финансиране” сподели Борислав Крумов – управител на центъра за занаяти.
Кюстендил,пише дарик кюстендил.

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.