Представят историческия роман „Иваил цар“ в Благоевград

0

Благоевградчани ще имат възможността да се срещнат с един от най-четените съвременни писатели. На 13 ноември в Градската художествена галерия Стоян Николов-Торлака ще представи „Иваил цар“, книга втора.

Добрите исторически романи са рядкост, но „Иваил цар“ определено е сред тях. Книга в две части за един от най-малко познатите, обаче и най-дълго помнените владетели. За пълководеца, който уж е селянин без военна подготовка, пък побеждава многохилядни професионални армии. За царя, чието истинско име е споменато само веднъж в ръкописи на съвременници, а славата му не отшумява с десетилетия. Бил е начело на държавата по-малко от три години, но историята му и до днес вдъхновява.

Какво го прави толкова харизматичен? Романът на Торлака ни връща назад във времето, за да потърсим отговор на този въпрос. Историята в книгата е такава, каквото е било и управлението на този войн, пълководец и монарх: бурно, изпълнено с много битки, запомнящо се, противоречиво, вдъхновяващо.
На срещата в Благоевград ще присъстват още две важни фигури от екипа, работил по книгата, които са именно от Благоевград. Кориците на двете части на романа са дело на художничката Гергана Грънчарова, а коректор е д-р София Мицова от Югозападния университет.

Представянето е на 13 ноември от 18:00 часа в Градската художествена галерия./Дарик

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.