Празник на бозата за четвърта поредна година в…

0

Четвърти празник на бозата ще се състои днес в Радомир, съобщиха от общината. Любителите на резливата напитка отново ще могат да отседнат в първата градска сладкарница – на албанеца Али Сербез и да опитат безплатно оригинална радомирска боза.

Гостите на празника ще имат възможността да се разходят из старата градска чаршия в компанията на елегантни дами от миналия век и изисканите им кавалери, да напазаруват от щандовете на местни производители.

Вестникарчета ще разнасят сред гостите на празника оригиналната рецепта за приготвяне на традиционната българска напитка, която иначе е изложена единствено в музейния комплекс „Стойова къща“.

На възстановения стар пазар ще се предлагат нанизани сухи чушки, венци чеснов лук, зелен и зрял фасул, сирена, кашкавал, сувенири на местни занаятчии, кошници, карета, чорапи и терлици, както и много други неща, изработени от сръчните ръце на радомирки. Младежи, облечени като бозаджии, ще разнасят вкусното пиво сред хората. По традиция ще се организира състезание по надпиване с боза, като критерият е не количеството, а бързината на поглъщане на напитката.

Празникът, който е под надслов „С боза, гозба и песен“, ще започне в 11:00 ч. от Етнографска експозиция „Стойова къща“. Там са изложени всички съдове, използвани за производство на боза – гюмове, текне (корито за размесване на сместа), луб (сито), пармак (дървена решетка), кюския (уред за пресоване), силях (колан за връзване на кръста с отвори за чаши), канела за точене и др.дарик.

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.