Паяци нападнаха Австралия (ВИДЕО)

Изглежда тази година няма да е добра за Австралия, където бушуващите пламъци на горските пожари бяха заменени от катастрофални наводнения, които на свой ред доведоха до появата на хиляди паяци.

Осмокраките създания, опитващи се да избягат от покачващата се вода, са забелязани на много места из Нов Южен Уелс.

През последните няколко дни, над южните части на щата, се изсипаха проливни дъждове. Хората се зарадваха на синьото небе в сряда, но малко след това дойдоха и паяците.

„Изумително е. Това е лудост. Всички паяци пълзяха около и по къщата ми, по оградите и по каквото могат да стигнат“, разказва пред Guardian Australia местен жител, чиято веранда се оказала пристан за паяците.

Снимки и видеа на бягащите от наводнението паяци заляха социалните мрежи.

Но паяците не са единствените животни, които бягат от наводненията. Змии, гущери и всякакви насекоми търсят убежище от водата, която на някои места е достигнала над метър.

„Освен паяците, които бяха покрили цялата дължина на парапета пред къщата, имаше и сцинкови, мравки, всякакви насекоми, щурци – всички просто се опитваха да се измъкнат от наводнението. Съпругът ми ги засне на видео. Докато стоеше неподвижно, някои паяци се изкачиха по краката му. Един гущер пък го използва като стълб, за да се измъкне от водата“, разказва Шейн Варлей, която живее в западната част на Сидни.

Д-р Лизи Лоу, арахнолог от независимата изследователска компания Cesar Australia, обясни пред изданието, че е обичайно рояци от паяци да се появяват по време на наводнения, но само в определени периоди от годината.

„През пролетта и лятото е пикът за паяците. Много от тях ще умрат през зимата или ще оцелеят като пашкули… Но по време на наводненията през лятото, ще видите много паяци. Всъщност, те не са повече от обикновено. Просто при наводнение се виждат повече от тях. Повечето паяци, които виждате … са паяци, обитаващи земята“, разказва Лоу, която призова хората, които са влезли в контакт с паяци, да проявяват съпричастност, дори да се страхуват от тях.

„Това са местни видове, които се опитват да оцелеят. Последното нещо, което искате да направите, е да извадите спрея за насекоми. Паяците ще направят всичко възможно да се разпръснат веднага щом наводненията преминат. Няма да причинят на никого нищо лошо“, казва още тя, като подчертава значението на паяците за екосистемата.

„Те са много, много добри ловци на насекоми, така че ако се отървете от всички паяци, ще бъдете измъчвани от насекоми. Трябва да се притесняваме за спасяването на паяците, също толкова много, колкото и за спасяването на коалите. „

Все пак властите предупреждават жителите да са внимателни с осмокраките създания в и по домовете им, защото сред тях несъмнено има и отровни.

Любопитно – Източник : Факти.бг
RSS новини от България

Коментарите са затворени