Оцелели при самолетни катастрофи разказват как са се спасили

Авиотранспортът се смята за най-надеждния вид транспорт. Предвид това обаче, рискът човек да загине при самолетна катастрофа са 95%. И все пак има някои неща, които пътниците могат да направят, за да запазят животите си.

Хора, преживели такива ужасни инциденти, споделят своите истории и лични теории за това как някои дребни неща, които са направили, са им помогнали да се спасят, пише pochivka.blitz.bg.

Един такъв човек е Ервин Тумири, който е един от едва шестимата човека, оцелели при катастрофа на полет 2933 на LaMia, който се разби през 2016 година в планините на Колумбия. Тогава загинаха 71 души, съобщава американското издание на „The Sun“.

Ервин, който бил член на екипажа, споделя, че застанал във фетална поза и поставил багаж между краката си.

„Сложих чантите между краката си, за да застана във фетална поза, което се препоръчва при инциденти“, каза тогава той пред журналисти. Според него точно това му спасило живота докато много други пътници стояли изправени на седалките си и крещели точно преди удара.

Освен това в самолета имало малко останало гориво, което предотвратило експлозия. Така имало шанс повече хора да избягат.

Ето още няколко удивителни истории на оцелели при самолетни катастрофи и техните малки трикове, които им спасили живота:

Не чакайте помощ

Уплашените пътници може да стоят и да чакат помощ от членовете на екипажа по време на катастрофа. Пътници, които са оцелели при едни от най-смъртоносните инциденти, обаче, казват, че ако не го правите, можете да се спасите.

Джоани Федърс била на полет 1736 на Pan Am, който се сблъскал със самолет на KLM през 1977 година. При трагедията на летището в Тенерифе загинали 583 души, но бившата полицайка Джоани успяла да се спаси.

Тя си обяснява това с факта, че тръгнала да тича с всички сили далеч от самолета. „Просто не исках да изгоря“, споделя тя. Още 61 души оцелели.

Пътниците, които чакали на борда спасителните екипи загинали в салона след няколко експлозии.

Винаги си слагайте колана

Джулиан Коепке е единственият оцелял от катастрофата на полет 508 на LANSA, при която загиват 91 души през 1971 година.

Самолетът се разбил в Амазонската джунгла докато летял през силна гръмотевична буря. Той се разцепил във въздуха и паднал от 2800 метра, а Джулиан била прикована към седалката си.

Как точно е оцеляла след падането не е ясно, но фактът, че била закопчана за седалката, означава, че по време на падането ударът бил омекотен. Смята се още, че седалките от двете ѝ страни – тъй като тя седала в средата, са забавили падането и са подействали като уплътнение.

„Знам, че бях закопчана за седалката, която трябва да се е обърнала и да е омекотила удара. Иначе не бих оцеляла“, разказва тя.

След това Джулиан била принудена да оцелее 11 дни в гората, да пие вода от потоците и залива с петрол раните си, които се покрили с лишеи.

Носете пуловер с качулка

Ъптън Ренбърг бил на борда на полет 232 на United Airlines, когато той се разбил в Айова през 1989 година. Самолетът имал проблем с двигателя, който довел до смъртта на 112 души, но Ъптън бил сред 184-та оцелели.

„Дясното крило първо се удари в земята и избухна пожар. Самолетът се заби надолу, подскочи нагоре, падна долу на носа си и започна да търкаля настрани. Огнено кълбо от горящото гориво мина през запечатаната врата до лявото ми коляно и ме удари в лицето.

То стопи предната част на ризата ми, която беше от полиестер, изгори ми гърдите и пространството между върха на ризата и панталоните“, разказва той.

По-късно пожарен инженер му обяснил, че ги учат да си слагат одеяло на главата по време на аварийно кацане, за да се предпазят от горещо гориво, ако се случи инцидент.

Сега той винаги носи пуловер с качулка, изработен от естествени материи като начин да си спаси живота.

Седенето до аварийния изход

Известната катастрофа в река Хъдсън е истинско чудо, тъй като всички на борда оцелели. Полет 1549 на US Airways бил принуден да се приземи в реката, след като сблъсък с птица повредил и двата двигателя.

Джош Пелц обяснява, че тъй като седял до аварийния изход и знаел процедурите за безопасност, той успял да помогне на хората да избягат в кризисната ситуация.

„Седях на място 10F – седалката до прозореца на реда до аварийния изход, от дясната страна на самолета. На около 90 метра височина започнах да чета инструкциите за безопасност. Имаше шест стъпки и ги прочетох 3-4 пъти, опитвайки се да си се представя как отварям вратата.

След като самолетът паднал, „някой до мен се опитваше да дърпа вратата, но казах: „Не, тя се отваря навън“.

„За щастие тъкмо го бях прочел. Знаех, че хората ще се втурнат към аварийния изход и ако той беше задръстен, те щяха да се блъскат“, обяснява той.

Смята се, че седалките близо до задната част на самолета са най-безопасни, тъй като там се случват по-малко инциденти в сравнение със средата или предната част.

Пилот обяснява, че можете да оцелеете по време на катастрофа като преброите броя на седалките между вас и аварийния изход.

Ако носите обувките си по време на излитането и кацането, също увеличавате шансовете си.

Любопитно – Източник : Факти.бг
RSS новини от България

Коментарите са затворени