Нови избори в Благоевград! ВАС излезе с важно решение, Румен Томов е отстранен от длъжност

0

Върховният административен/ ВАС/ днес излезе с важно решение за Благоевград. Кметът Румен Томов е отстранен от длъжност и причината е нарушение на закона /ЗМСМА/ , не  е закрил една от фирмите си.

Новината бе дългоочаквана, едни бяха сигурни че Томов си заминава в историята, други се надяваха че той ще си остане на поста и няма да има нови избори в Благоевград.

Трима съдии мислят повече от един, коментираше често Томов в очакване на решението на съда, но така или иначе крайното решение не е в негова полза. Сега отново трябва да стяга предизборната си кампания, защото сам даде заявка, че отново ще се кандидатира за кмет на града.

Сега вече е факт, че в града ще има частични нови избори. Вероятно общината ще работи чрез екипа,  които е в момента и трябва да  се избере кой временно да изпълнява длъжността кмет на Благоевград.

Заседанието  по важното дело беше в средата на април и до  25-и март съдът трябва да  излезе с решение -потвърждават или отхвърлят решението на Административен съд Благоевград. Това обаче съвпадна с извънредното положение в страната и решението се забави.

Административния съд върна обратно делото в ОИК с указание да гласуват повторно за детрониране на градоначалника, тъй като не е заличен в срок като едноличен търговец в ТР.

Междувременно чрез АС-Благоевград до ВАС бе депозирана жалба от адвоката на Румен Томов Милана Кривачка. Тя оспорва решението на съдия Димитър Узунов.

До заплетения казус и водене на делото в АС-Благоевград се стигна след искане на екскмета Атанас Камбитов за предсрочно прекратяване на пълномощията на Томов заради фирменото му състояние. Мнозинството в ОИК гласува „против“, но ГЕРБ и  кандидат-кметове оспориха решението на комисията пред Административния съд.

Решението на ВАС за отстраняването на Румен Томов е окончателно.

 

 

 

 

 

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.