Нова измама с „безплатни“ померани

След като полицията започна да хваща алоизмамниците, а схемите им да се провалят, нова измама започна да „върлува” в социалните мрежи, пише сайтът Флагман.бг. Потребители с фалшиви профили търсят стопани за породисти кученца – померани, като за повече информация препоръчват мераклиите да се свързват с тях на лично съобщение. И разбира се, винаги има кой да се хване на въдицата.

Ето каква е историята:

Фалшивият профил – на мъж, на около средна възраст, чака само някой да клъвне въдицата и започва трогателната история, която обаче може да ви излезе доста скъпо.

Стига се до въпроса с цената. Продавачът ви обяснява, че цена няма. Той търси „осиновител”, а не купувач. Репортер на Флагман се свързал с мъж, който обясни, че кучето е на детето му, но за жалост то е в болница и сега няма кой да се грижи за мъничето.

Пари не иска, но иска да ви зададе няколко лични въпроса: семейно положение, работите ли, в кой град живеете, обичате ли животни и кое е най-близкото летище до вашия адрес. След като подробно отговорихме на тези въпроси, непознатият мъж ни обясни, че трябва да прати кучето възможно най-скоро, защото прекарва по цял ден в болницата и съответно померанът седи сам вкъщи. Притеснявал се да не случи нещо с него, бил още малък.

Допълва разказа си с това, че пита за най-близкото летище, защото в момента е в Гърция, а по познатите куриерски фирми нямало как да изпрати „жива пратка” и единственият вариант е със самолет. Разбира се адресът е на другия край на територията на съседката ни и вариантът да отидем лично да го вземем, не е удачен.

Продавачът не иска пари, дори той твърди в чата, че ще поеме сумата за транспорта. Това още повече кара потенциалния клиент да хлътне в измамата. Когато и двете страни се съгласят на условията, идва време за конкретните данни.

Въпросният фалшив профил иска копие на лична карта или паспорт, уж за да може да ни направи бордна карта. Посочва, че това е задължително и че без тези документи, няма как да стане сделката. Когато отказахме да изпратим личните данни, бяхме блокирани… и така нашият чат приключи, а на безплатния померан така и не получихме реални снимки, въпреки многократните ни молби.

Нашият чат приключи, но за десетки други наивни потребители на Facebook групи, където се върти изкусителната обява, едва ли е. Видимо много от тях се бяха вързали на измамата и най-вероятно са изпратили исканите документи, което знаете докъде може да доведе, ако непознат човек разполага с паспорта ви.

Всеки един средно интелигентен човек би усетил още в началото, че става въпрос за мошеници. Още повече, че цената на подобно породисто куче е около 3 хил. лв. и никой няма да ви го даде така случайно, без значение в колко безизходна ситуация е попаднал.

Тарикатско е да използват болно дете и жадуван домашен любимец, за да се докопаш до лични документи и да правиш с тях кой знае какво. По-стряскащото е колко наивен и заблуден може да бъде българинът.

Внимавайте и не бъдете наивни!

И сиренето е с пари, а помераните – с много пари.

Любопитно – Източник : Факти.бг
RSS новини от България

Коментарите са затворени