Напрежението расте! ГЕРБ се тресе от скандали, БСП са „заспали“ !

Започна залагането за горещия кметски стол в Благоевград! Кой ще предложи най-силния кандидат?

0

Силните засега са Илиян Георгиев – ГЕРБ и Любен Милев – БСП, Демократична България също със силна номинация

Най-късно до девети септември ще са ясни всички кандидати

Политическите централи в Благоевград врят и кипят в горещите дни, защото започна залагането за имената на кандидатите за местните избори през октомври в Благоевград. Двете най-големи партии и основни политически противници – ГЕРБ и БСП вече започнаха усилена работа  за ожесточената надпревара.

Очаква се ГЕРБ да отсвири досегашния кмет Атанас Камбитов и да заложи на друг кандидат. Знае се,че  Камбитов поголовно губи доверието на благоевградчани, тъй като е натрупал много негативи от неговото управление. От гръмките обещания няма нищо на лице, дори хората от ГЕРБ му нямат вече доверие.

Според политически анализатори  би било добър ход партията да издигне нов кандидат, който да обедини  членовете и свали напрежението.

Тогава ГЕРБ може да пляска с ръце и да се радва даже да не се стигне до балотаж. Особено ако се спрат на точните кандидати…

Един от тях е Илиян Георгиев, който е зам.-председател на ОбС в Благоевград и директор на Териториалното поделение на НОИ. Той ясно доказа, че може да е добър ръководител, под негово ръководство  структурата на НОИ   работи  прекрасно, няма никакво напрежение. Усилено се спряга и името на областния управител Бисер Михайлов, но според запознати шансовете му  са по-малки. Има и друго име, което се пази в строга тайна, то е на сериозен бизнесмен с доказан бизнес и произход на пари.

Докато ГЕРБ – Благоевград се тресе от скандали, социалистите са  готови на всякакви коалиции, ляво, център, дясно. БСП привидно спи или по точно играят ролята на заспали , а всъшност усилено се готвят  на тихия  фронт. Интересно е БСП на кой кандидат за кмет ще се спрат! Най-вероятно кандидатът на социалистите  ще е тясно партиен. Номинациите вървят в момента, най-много гласове до сега са получили общинският лидер Любен Милев и Костадин Паскалев, който отрича да се впуска в надпреварата, но напълно е възможно и други да получат номинации. Има и вариант БСП да подкрепи независим кандидат, което е малко вероятно, тъй като от ГЕРБ замислят да пуснат поне един независим в ролята на троянски кон, чрез който да се разсеят гласове и така БСП да няма голям шанс.

Засега упорито се говори ,че общинският лидер Любен Милев е безспорен кандидат с оглед на номинациите.Но пък в най- вътрешните среди се коментира и сериозна фигура, която е от Благоевград и е тясно свързана с БСП.Именно това е изненадата, която готвят БСП за предстоящите местни избори, като целта е кандидатурата да се извади точно преди регистрацията на листите.

Друга фигура, която  се коментира, е тази на адвокат Илко Стоянов, който миналата година подаде оставка като общински съветник от местния парламент. От доста време под сурдинка се говори, че той е възможен кандидат за кмет на  Благоевград, въпросът е от коя партия ще бъде издигнат. Пред приятели той признал, че е напълно възможно да се кандидатира  като независим и търси широка подкрепа. Дори се заговори на евентуално подкрепа от БСП. Този вариант обаче е почти невъзможен, тъй като в структурите на БСП усилено се говори , че  не биха подкрепили човек, който е в момента зам.кмет в Петрич, където се управлява от ГЕРБ. На практика все едно подкрепят човек на ГЕРБ, въпреки че Илко Стоянов е зам.кмет като представител на Глас Народен.  Успоредно с това се заговори, че той може да бъде и кандидатът на партията на Слави Трифонов, която  все още не е проект. Напълно е възможно Илко Стоянов все още да умува под чия шапка да се появи наесен.

Усилено се говори за силна кандидатура и  от ДСБ, която да отцепи недоволни от ГЕРБ и да привлече от центъра нови избиратели.Скоро ще започнат събранията за подреждане на листи за ОбС и кметове и тогава ще станат ясни първите номинации.

Изобщо не е за подценяване и ролята на Радослав Тасков, който ако отсвирят Камбитов може да се впусне в кметската надпревара. Това   моментално ще разбие още повече избирателите на другите партии.

От цялата картинка личи, че следващият кмет на Благоевград отново ще е от ГЕРБ, но с друго име. Почти е сигурно, че Атанас Камбитов няма да влезне в кандидат-кметската надпревара. При това положение може и да няма балотаж, защото структурите на ГЕРБ ще се консолидират.

Десетки благоевградчани заявяват, че  няма да гласуват за ГЕРБ заради Камбитов, в последствие може да  пуснат бюлетината си, ако не е той кандидатът, това се говори усилено в социалната мрежа.

Засега това са коментираните варианти за кмет на Благоевград, очаква се да има около десетина кандидати, като сигурното е че шанс за балотаж имат само ГЕРБ и БСП, другите само ще отцепват гласове от основните играчи. Балотажът не е желан вариант от ГЕРБ, защото тогава крайният резултат ще е непредвидим.

Другите партии едва ли ще издигнат кандидати за кметове и вероятно ще останат само с листи за общински съветници.

Очертава се наесен борбата за кметския стол да стане жестока и да  има сериозни битки, както и много говорене и празни обещания.

 

 

 

 

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.