Музиканти се отказаха от диригент заради Криско

Множество негативни коментари, критики, обиди и дори псувни отнесе диригентът на Разградската филхармония Левон Манукян. Причина за това стана съвместният му музикален проект с рапъра Криско.

Скандалът избухна, след като Манукян публикува в профила си в социалните мрежи афиш на нестандартния концерт-спектакъл, с който популярния диригент ще направи национално турне заедно с Разградската филхармония и Криско. Тази колаборация, наречена „Криско и Филхармонията: Трибют към българската музика“, съвсем очаквано и логично предизвика бурни реакции и полемики в интернет, а повечето потребители с мнение по темата изпаднаха в една от двете крайности.

Макар повечето потребители да изсипаха гнева си върху диригента и остро да разкритикуваха експеримента му, съчетаващ класическа и рап музика, се намериха и такива, които да го подкрепят и да заявяват, че критиците просто завиждат.

Певицата Рут Колева бе сред онези, които не приеха с възторг проекта. „Вече ще си тегля ножа“, написа тя в мрежата. Друг възмутен се оказа диригентът Найден Тодоров, който съвсем недвусмислено обяви: „Съчетанието е обидно за мен“.

„Убеден съм, че Криско ще изкара достатъчно кинти, че да може да е член на Музикаутор. Класическата музика, както знаем, си е доходоносно занимание. Особено ако подвикваш “дупе — баклава” върху 40-та симфония на Моцарт”, изрази мнението си за проекта и музикантът Венци Мицов.

„Криско killхармонията”, „Следващото е Джорджано с оркестъра и хора на БНР” и „Криско с филхармонията! Духовното извисяване продължава, народа процъфтява!” са само малка част от останалите коментари по темата, които могат да се прочетат в социалните мрежи.

Изненадващият спектакъл, който стартира от Варна, продължава към Бургас, Плевен и Добрич, за да акостира (или корабокрушира) в Пловдив в средата на лятото. На концерта Криско ще изпълни подбран репертоар от емблематични български поп и рап песни от последните 20 години под съпровода на класическите музиканти от филхармония „Проф. Димитър Ненов“.

„Заедно с колегите ми поемаме риска да представим нашия нов и за мнозина вероятно неочакван проект. Мнението на хората, които ме оплюват, не ме интересува изобщо! Защото критиката е полезна, след като приключи дадено събитие, а не преди това!“, категоричен е Левон Манукян.

Маестрото от години има афинитет към смесването на симфоничното звучене с различни музикални стилове. По този начин той провокира и себе си, и публиката. Неведнъж е правил съвместни проекти с български изпълнители и актьори, а най-голямата му провокация до този момент е дирижирането на рок — метъл изпълнители, пише в. „България Днес“.

„Само едно не разбирам — защо хора, които последните години не са стъпили на нито един мой концерт, стоят и изказват мнение за мои проекти. Изказват негативното си мнение и ме учат на морал! Защо?! Къде бяха, когато правих десетки концерти с музиката на Бортнянски и хор „Родна песен“? Къде бяха, когато направих „7-те последни думи на Христос на Кръста“ от Хайдн? Аз поканих хората да видят нещо различно. Още преди да е започнало, някои вече имат негативно мнение“, гневно обясни 37-годишният носител на десетки музикални награди.

200 музиканти са се отрекли от Манукян, след като той обяви, че ще прави концерти с Криско.

„За един ден останах без почти 200 души във фейса. Тъкмо се чудех как да се освободя, а то станало естествено. Жалко, разделих се с половината си колеги във фейса“, заяви диригентът.

Любопитно – Източник : Факти.бг
RSS новини от България

Коментарите са затворени