Мистериозни трусове в Антарктида пощуриха учените

До неотдавна учените смятаха, че в Антарктида не се случват земетресения.

Оказа се, обаче че грешат, защото на този негостоприемен континент бе отчетена нова странна сеизмична аномалия: ледени земетресения, които разтърсват замръзналия пейзаж… но само през нощта.

Необичайните нощни трусове в Антарктида удивиха учените. Специалисти от Чикагския университет са отчели хиляди такива трусове, но не могат да определят техния произход, пише сайтът Science Alert.

Явлението – мистериозни вибрации на леда – било наблюдавано с помощта на сеизмометри, разположени на две места в шелфовия ледник Макмърдо. Те били обозначени като „суха“ или „мокра“ станция в зависимост от топенето на ледовете. Въздействието на слънчевата светлина върху „мократа“ станция допринасяло за поява на локви от ронлив повърхностен лед.

Нощем сеизмографите в района на „мократа“ станция регистрирали стотици, дори хиляди трусове с продължителност по-малко от секунда. Тогава за първи път е установено наличие на необичайна сеизмичност в леда, вероятно причинена от топенето на шелфовия ледник.

Според учените, феноменът се дължи на застудяването.

Когато ледът започва да се свива, водата под него замръзва и се разширява. Това деформира повърхностния слой, който се разрушава.

Допълнителни наблюдения ще потвърдят или опровергаят предположенията на учените.

Любопитно – Източник : Факти.бг
RSS новини от България

Коментарите са затворени