Любов и вяра: Сестри градят храм в симитлийското село Докатичево!

0

Мистериозна вода лекува на святото място

Сестри поправят храм на вярата сами! Ангелина и Янка решават да запретнат ръкави и да възобновят старата черква „Св. Неделя“ в благоевградското село Докатичево. Речено-сторено! След около месец неуморен труд сестри Попови и обединените от тях местни успяват да закърпят старата света обител.

Сестрите са отраснали в селото
„Така съм възпитана. Животът ми се стече така, че заминах за Испания, където живях 13 години. Попаднах на добри хора, доброволци към различни институции, които много помогнаха на мен и семейството ми, а след това ме научиха и мен самата да помагам“, разказва пред вестника 44-годишната Ангелина.
Като малки сестрите често прекарват летата при баба и дядо в Докатичево. Ангелина споделя, че обичала често да обикаля старата черква с попа. Когато виждат, че църквата, в която са палили свещи като деца, се руши, решават да вземат нещата в свои ръце. Организират кампания и събират 3000 лв. Веднага купуват материали и започват да изграждат първо навес, пише българия днес.
„Ние сме строители цял живот с моята сестра и като видя, че се руши нещо, на мен не ми дава спокойствие“, допълва доброволката.
За по-малко от месец двете успяват да се мобилизират и да приключат ремонтните дейности. Интересното в случая е, че църквата е построена от двама братя.
„Легендата гласи, че през времето, когато са я съграждали, всеки пък, когато са вдигали стените й, тя е падала. Имало братя майстори, които, за да успеят да я съградят, са зазидали сянката на своята сестра в стените й. Така черквата е останала до днес. А гробът на сестрата на майсторите е в двора“, връща се в спомените разказвани от баба й Ангелина.

Според местните мястото е магично и притежава силна енергия. Близо до църквата има кладенче, чиято вода се смята за лековита. Самата баба Ванга често е изпращала хора там да си лекуват болежките.
„Понякога тя изчезва. Тази година обаче за събора се появи. Преспах при олтара, както доста често правя, а на сутринта на празника, в кладенчето имаше вода. Мястото е магично“, споделя Попова.

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.