Лъснаха фирми на кмет, съден за дълг от над 6 млн. лв.

0

Управление за една седмица на частната фирма „Старт 2015“ ЕООД изхвърля от кметския кабинет градоначалника на Благоевград Атанас Камбитов. На 25 септември 2017г. той е регистриран като управител на благоевградското дружество, въпреки че по същото време изпълнява функциите на кмет на Благоевград. Фирмата е учредена през декември 2014г. в Благоевград на адрес на ул. „Родопа“ 7, ет. 3. Като едноличен собственик на дружеството е вписан Ивайло Благов- Кучката, „дясната ръка“ на Атанас Камбитов още от времето преди да стане кмет на Благоевград. За управител пък е назначена бившата му счетоводителка Румяна Шекерлийска. Капиталът на дружеството, чиято основна дейност е търговия и добив на инертен материал е 2 лв. Историята на управителите на „Старт 2015“ ЕООД , публикувана в Търговския регистър сочи, че кметът Атанас Камбитов е поел управлението от Шекерлийска и е фигурирал като управител до 3 октомври 2017, когато това обстоятелство е заличено и градоначалникът е прехвърлил функциите на управител на Ивайло Благов. На 30 октомври 2017г. Благов пък се оттегля като управител и с длъжността отново е натоварена Румяна Шекерлийска.
Списъкът на собствениците на дружеството също е твърде любопитен, при учредяването му като такъв е вписан Атанас Камбитов, но на 21 юли 2014г. той е заличен, а през октомври капиталът преминава у Ивайло Благов.
Чл. 41 , ал. 4 от Закона за местното самоуправление и местната администрация забранява на кметове на общини , както и на зам. кметовете и кметовете на кметства да извършват търговска дейност по смисъла на търговския закон, да бъдат контрольори , управители или прокуристи в търговски дружества, търговски пълномощници, търговски представители, търговски посредници, синдици, ликвидатори или да участват в надзорни, управителни и контролни органи на търговски дружества и кооперации по време на мандата им. Законът е категоричен по темата за управление на фирми и дружества от избраните за градоначалници или назначени за заместник кметове: ал. 3 на същия чл. 41 указва, че в едномесечен срок от обявяване на изборните резултати , съответно от приемане на решение на Общинския съвет лице, което при избирането му за кмет заема такава длъжност предприема действия за прекратяване на дейността и за освобождаване от заеманата длъжност . Ако не го стори, законодателят е предвидил и последствията: чл. 42 определя кога правомощията на кмета се прекратяват предсрочно, а ал. 3 недвусмислено казва: „ При неизпълнение на задължението по чл. 41 ал. 3“ .
Какво е било толкова важно и спешно кметът на Благоевград Атанас Камбитов , който е наясно, че може да е собственик на фирма, но не и да е в управителния й орган, да рискува и погазвайки закона да влезе като управител на „Старт 2015“ ЕООД за седмица, едва ли ще се разбере, факт е обаче, че тази седмица може би ще струва кместкото кресло, ако компетентните органи се сезират и приложат закона и дадат обратен старт на политическата му кариера.
Интересно е, че „Старт 2015” ЕООД не единствената действаща фирма, в която довереникът на кмета Камбитов Ивайло Благов работи в съдружие с градоначалника и с негови близки и роднини. В момента Благов е управител на „Бултур 2012“ ООД, регистрирана през март 2012г. от тогавашните съдружници Ат. Камбитов и жената, с която живееше на семейни начала Сашка Лулеова. Общият капитал на фирмата е бил 500 лв , от които дамата влиза с 1 лв в управлението , а бившата й половинка с 499 лв. Като управител при учредяването е вписана Сашка Лулеова, през юли 2016г. тя е заменена от дъщерята на кмета Елена Камбитова. През септември 2013 Ат. Камбитов излиза от съдружието за месец и прехвърля капитала си на Елена Харизанова Таскова. В края на октомври управникът на Благоевград си връща прехвърления капитал от 499 лв .През юли 2016г. Сашка Лулеова отстъпва мястото си като съсобственик на кметската дъщеря Елена. Година по-късно, през август 2017 в съдружието на баща и дъщеря е включен и Ивайло Благов- Кучката с 19 500 лв капитал. Дружеството се занимава с всяка разрешена от закона дейност- от търговия, търговско представителство и посредничество, спедиции, хотелиерство, туристически услуги, рекламна дейност до строеж или обзавеждане на недвижими имоти, лизингови сделки и др.
Атанас Камбитов за първи път стана кмет на Благоевград през 2011г , след като от централата на ГЕРБ пренебрегват вота на местната организация, дала подкрепата си за Костадин Хаджигаев за кандидат за кмет на областния център на Пиринско . Камбитов не е сред любимците на Б. Борисов, той печели с мощното рамо на Цветан Цветанов, на което лежи вече осем години, но не се знае колко мощно ще е то за предстоящите избори с оглед на събитията около „Апартамент гейт” и напускането на зам. председателят на партия ГЕРБ на Парламента.
Преди 4 г. национални медии припомниха историята на фалиралия бизнесмен д-р Атанас Камбитов, влязъл в местната власт с подкрепа и с измислени компромати на Цв. Цветанов. Камбитов е лекар по образование, но никога не е работил по специалността си, а се е занимавал с добив, преработка и търговия с дървен материал. Още преди да седне на кметския стол, той дължал значителни суми на всички държавни горски предприятия в Югозападния регион. Когато става кмет на Благоевград, Камбитов прехвърля управлението на фирмата си „Камбитов и син“ ЕООД на вече бившата си половинка Сашка Лулеова и започва да мести останалите си фирми във Варна. По-късно започват съдебни производства за дължими суми за над 5 млн. лв. към банки и към Югозападното държавно горско предприятие, което е едно от шестте големи дружества в България с най-много гора. Сагата със съдебните дела се проточва почти три години и в крайна сметка през 2014 г. Камбитов е осъден да изплати дължимите суми.
Официално обаче той не притежава нито терени, нито МПС, нито други активи. За благоевградчани това е странно, тъй като кметът и съдружникът му Ивайло Благов-Кучката, парадират с богатство и водят луксозен начин на живот. За всички е видно, че Камбитов и Благов управляват скъпи автомобили.
Любопитен факт е , че на друга обявена във фалит през февруари 2017г. фирма на Камбитов „Лес инвест” ООД ликвидатор е Марио Караандонов, съученик на кмета Камбитов от основното училище. „Лес инвест” ООД просъществува едва 9 г., в нея градоначалникът на Благоевград бе съдружник с Иван Давидков- Яйцето и с кметския брат Антон Камбитов.
В своя публикация вестник „Дума” сочи , че община Благоевград „се управлява еднолично и задкулисно, като кметът Камбитов е подпомаган активно от председателя на Общинския съвет Радослав Тасков. Има данни, че двамата са придобили по съмнителен начин собствеността на бившото предприятие „Зърнени храни“. Теренът е продаден на търговско дружество, в което участие има Радослав Тасков. Търговията е извършена от частен съдебен изпълнител Георги Цеклеов. Близките отношения между него и Камбитов се потвърждават и от множеството изпълнителни дела, които община Благоевград възлага на Цеклеов, без да са ясни критериите, по които той е избран да събира вземанията”. В „Дума” припомнят, че Камбитов бе разследван от НАП и ДАНС заради декларация с неверни данни, която бе подал пред Сметната палата.

Очаквайте  разкрития за обръча от фирми около Камбитов, както и  колко апартамента има придобити на името на дъщерите му и на хора от обкръжението около него?

Кой е „касата“ на Камбитов и имат ли връзка Ивайло Благов-Кучката и счетоводителката му?

пише regiona.bg

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.