Лазерните терапии при разширени вени

Разширените вени са често срещано и добре познато заболяване, особено сред възрастните хора, а в днешно време, все по-често се наблюдават оплаквания и от млади хора. Освен вродената предразположеност, затлъстяването също е рисков фактор. Много жени пък срещат проблема по-млади, поради честото носене на обувки с висок ток.  Съвременната медицина обаче намира решение на този проблем.

Д-р Томас Филипич е специалист по лазерна хирургия, практикуващ в австрийската клиника Wiener Privatklinik. С над 150 операции годишно, той е признат в международните професионални среди и изнася лекции по различни теми в областта на съвременната сърдечно-съдова,лазерната и хемороидната хирургия. С него разговаряме за съвременните терапии при лечението на този проблем и по-специално как лазерната хирургия може да ни спаси, ако страдаме от разширени вени.

Д-р Филипич, какъв е вашият основен акцент в лазерното лечение?

Лазерът е една от най-бързо развиващите се технологии в медицината. Тази технология позволява по-прецизно, ефективно и в същото време нежно лечение. Това означава по-малко болка, по-малко загуба на кръв и по-добър козметичен резултат.

Какви са най-честите здравословни оплаквания на вашите пациенти?

Най-често моите пациенти се свързват с мен ако искат преглед, който да установи дали лазерната терапия е възможна за тях, за да се избегне класическата операция за лечение хемороиди, разширени вени или прекомерно изпотяване. В повечето случаи това е възможно, дори в напреднали етапи винаги има възможност за комбиниране на различните методи с цел по-малка инвазивност на лечението.

Нека поговорим малко за разширените вени. Как ги лекувате?

В началото е необходимо точно изследване чрез дуплексна сонография, за да се планира терапията заедно с пациента. В повечето случаи водещата вена трябва да бъде затворена с лазерна енергия, без рязане или оголване. Това означава по-малко болка, кратко време за компресия след интервенцията и без белези – перфектен козметичен резултат. Страничните разклонения могат да бъдат отстранени с микро инструменти чрез разрези от 2 мм. Компресивните чорапи трябва да се носят само 10-14 дни след операцията.Лечение е възможно през цялата година!

Кой може да се подложи на това лечение?

От гледна точка на пациента няма ограничение, единственият ограничаващ фактор е диаметърът на вената. В случай на диаметър над 2,5 см, най-вече на бедрото, премахването е по-малко, но все пак лазерът се използва за подбедрицата, за да се намали увреждането на нервите.

Какви са очакваните резултати при това лечение?

Резултатът от лазерната процедура е дълготрайно затваряне на лекуваните разширени вени, което отново регулира притока на кръв и така намалява риска от тромбоза или язви.

Колко време продължава операцията?

Средно процедурата на единия крак отнема около 30-40 минути, но ако е необходимо и двата крака могат да се работят едновременно.

Каква анестезия се използва?

Възможно е да се използва всеки вид анестезия , в зависимост от разширяването, независимо дали е локална, регионална или пълна упойка. Този въпрос трябва да бъде решен заедно с анестезиолога.

Колко дълъг е периодът на възстановяване?

Обикновено, веднага след операцията пациентът може да извършва всякакъв вид ежедневна дейност. Спортна активност трябва да се избягва в продължение на 3 седмици. По десетобалната система нивото на болка при пациентите е описано между 0 и 2.

Това решава ли проблема за цял живот?

Обикновено проблемите с вените са генетично заложени, това не може да се реши с операция. Така че на въпроса дали проблема ще се завърне след време може да се отговори, да, но на други места на крака. Веднъж третирана, оперираната зона би трябвало да е излекувана завинаги.

The post Лазерните терапии при разширени вени appeared first on Жената днес.

Здраве – Източник: jenatadnes.com

Коментарите са затворени