Консумация на тази напитка ни убива светкавично

Колкото повече захар консумираме, толкова по-голям е рискът от преждевременна смърт. Това разкрива ново дългогодишно проучване върху начина, по който напитките с добавена захар влияят на човешкото здраве.

С помощта на доброволци, изследователският екип констатирал, че най-често хората, които пият повече захарни напитки, умират от сърдечно-съдови заболявания и в по-малка степен от рак.

Друга любопитна констатация, която изследователите от университета Харвард правят в своето изследване, е, че рискът от ранна смърт, свързан с консумацията на алкохол, е по-силно изразен при жените, отколкото при мъжете.

Научното изследване, проведено на територията на САЩ, в което участвали над 80 000 жени и близо 40 000 мъже, също така установява, че пиенето на една напитка с изкуствен подсладител, вместо такава със захар, на ден понижава този риск. Но пиенето на четири или повече напитки с изкуствен подсладител отново повишава риска от ранна смърт, най-вече при жените.

Резултатите от изследването са публикувани в списание „Circulation“.

„Нашите резултати допълнително подкрепят апела за ограничаване на напитките с високо захарно съдържание и замяната им с други напитки, за предпочитане вода. Така се подобрява цялостното здравословно състояние на човек и неговото дълголетие“, обяснява Васанти Малик, изследовател в катедрата по хранене и водещ автор на проучването.

Екипът обяснява, че напитките с добавена захар като газираните и негазираните безалкохолни напитки, плодовите напитки, енергийните напитки и спортните напитки — са най-големият източник на добавена захар в диетата на американците, а и на много други народи по света.

Според авторите на изследването, приемът на подсладени със захар напитки се увеличава и в развиващите се страни, стимулиран от урбанизацията и маркетингова стратегия на производителите на тези напитки.

Предишни проучвания разкриват връзки между приема на напитки с добавена захар и увеличаването на телесното тегло, рискът от диабет тип 2, сърдечните заболявания и инсулта, въпреки че малцина са разглеждали връзката между приема на тези напитки и преждевременната смърт.

Ето как и с колко се увеличава рискът от преждевременна смърт според броя на напитките с добавена захар, които консумираме:

– от една до четири напитки със захар месечно — 1%

– от две до шест напитки със захар седмично — 6%

– от една до две напитки със захар дневно — 14%

– от две или повече напитки със захар дневно — 21%.

Любопитно – Източник : Факти.бг
RSS новини от България

Коментарите са затворени