Колко дълго живеят хората с диагноза рак на белия дроб?

Ракът на белия дроб засяга над 1,8 млн. души по света, като 270 000 от диагностицираните загиват годишно. Статистиката показва, че от всички онкологични заболявания, той е най-често срещаната причина за смърт при мъжете и втората при жените.

Какво представлява заболяването?

Ракът на белите дробове е онкологично заболяване, при което от епителната тъкан на бронхите се образува злокачествен тумор, който постепенно увеличава размера си.

Макар ракът на белия дроб да се развива най-често в лигавицата на бронхите, но може да започне от всяко място на дихателната система – алвеоли, трахея или малките бронхиоли. Честотата му нараства в световен мащаб. Развива се бавно в продължение на години, преди да се проявят първите симптоми.

Когато туморът достигне 4-6 cm, при хората започват да се появяват регионални метастази, в същото време растежът на тумора продължава и той се разпространява в съседните органи.

Белодробният карцином се разделя основно на две големи подгрупи – недребноклетъчен (НКБД) и дребноклетъчен. Това е много важно, тъй като различните видове имат различно поведение и се лекуват различно. Също така е различна и прогнозата при всеки отделен вид.

Данните за заболеваемостта в България от 2010 г. са общи за двете подгрупи (относителен дял на дребноклетъчен вариант – 14.5%): годишна заболеваемост – 86.1 на 100 000 мъже и 16.2 на 100 000 жени, а смъртността е съответно 74.8 на 100 000 и 14.6 на 100 000.

През 2012 г. в България са регистрирани 4 064 нови случаи на болестта, от които 81.2% са мъже. Починалите от карцином на белия дроб са 3 594 души.

Тенденциите в заболеваемостта и смъртността от карцином на белия дроб показват увеличение и при двата пола.

Каква е средната продължителност на живот при хората с диагноза рак на белия дроб?

В по-голямата си част продължителността на живота на пациентите с диагноза рак на белия дроб зависи от това в кой стадий ще бъде открита болестта. Близо 25% от пациентите с рак на белия дроб нямат симптоми, поради което много често заболяването се открива твърде късно.

Над 70% от пациентите с рак на белия дроб в България се диагностицират в трети и четвърти стадий на заболяването, когато е твърде късно. Прогнозата за 5-годишна преживяемост при тях е под 5%, твърдят специалистите.

Продължителност на живот при пациенти с рак на белия дроб, открит в стадий 1 на заболяването.

На този етап от заболяването туморът има малък размер – по-малко от 3 см и е разположен в един сегмент на белия дроб.

На първия етап на заболяването най-често ракът на белия дроб се открива случайно по време на рутинен медицински преглед.

Ако това може да се направи, тогава пациентът, може да се каже, е имал късмет. На етап 1 от рак на белия дроб болестта реагира добре на лечението и съвременната медицина успява да постигне 85-90% петгодишна преживяемост.

Около 75-80% от пациентите са напълно излекувани от болестта.

Продължителност на живота при пациенти, диагностицирани с рак на белия дроб в стадий 2 от болестта.

На този етап от заболяването туморът вече достига размери от 3 до 6 сантиметра и се появяват единични регионални метастази.

Можем да кажем, че ракът на белия дроб във втори стадий е критичен момент. Цялостното лечение, което включва хирургия, химиотерапия или лъчева терапия, може да постигне 40-45% петгодишна преживяемост.

В същото време, ако лечението не започне на този етап, тогава повечето пациенти умират в рамките на 2 години.

Продължителност на живот при пациенти с рак на белия дроб, открит в стадий 3 на заболяването.

На 3-ти стадий на рак на белия дроб туморът вече достига размер над 6 см, расте в съседния бронх и провокира появата на много метастази в регионалните лимфни възли.

На този етап ефективността на лечението значително намалява. Само 15-20% от пациентите живеят повече от 5 години, а повечето пациенти умират в рамките на 1-2 години.

Продължителност на живота при пациенти с белодробен рак, открит в стадий 4 от заболяването.

На този етап от заболяването туморът расте извън белите дробове. Метастазите засягат най-важните органи на човека.

На етап 4 от рак на белия дроб лечението, насочено към борба с тумора, не е ефективно, затова се използва само палиативно лечение, което е насочено към подобряване на качеството на живот на пациента.

Повечето хора на този етап от заболяването умират в рамките на 6-12 месеца.

Както можете да видите, за да имате доста голям шанс да излекувате рака на белия дроб, трябва да откриете заболяването и да започнете лечение на етапи 1-2.

Любопитно – Източник : Факти.бг
RSS новини от България

Коментарите са затворени