Кои са най-мръсните предмети, до които пипаме всеки ден?

След като ситуацията с коронавируса придоби такива мащаби, че от Световната здравна организация бяха принудени да обявят заболяването за пандемия, все по-важно е колко добре следваме стъпките за лична хигиена.

Заради риска от разпространението на опасния вирус, който успя да достигне и България, както и епидемиите от грип тип А и B, които също върлуват у нас, лекарите предупредиха да спазваме по-добра лична хигиена, за да се предпазим от заразяване. Това означава да мием ръцете си често; да се стремим да не докосваме често устата, носа и лицето си като цяло; както и да ограничим контактите си с други хора до минимум.

Бактериите са навсякъде около нас – в метрото, в автобуса, в дамската чанта, по бюрото в офиса, в дома ни. За щастие близо 99% от тях не могат да ни заразят, но останалият 1% е достатъчен, за да ни създаде главоболия през този сезон. Въпросните патогени могат да са причината за лека кашлица, обикновена настинка, но и за животозастрашаваща инфекция.

Добре е да знаете, че COVID-19 се разпространява най-лесно чрез кихането и кашлянето на болен човек. Дори и да не сте в близост до такъв, вие може да докоснете с ръцете си някой предмет, върху който току-що са паднали капки от устата му. Ето защо е важно да обърнете внимание на дезинфекцията у дома и в офиса, както и да миете поне 20 пъти на ден ръцете си, пише сайтът Tialoto.bg.

Може би си мислите, че коридорите в поликлиниката или дръжките в метрото или масовия градски транспорт са местата, по които полепват най-много бактерии, но има много места във вашия дом.

Кои са най-мръсните предмети във вашата къща?

Смесителят за вода в кухнята

Много от нас прекарват голяма част от свободното си време в кухнята, приготвяйки любимите си ястия. Чешмата в това помещение се ползва доста и е магнит за бактерии. Все пак смесителят винаги е влажен и по повърхността му много лесно се развиват микроорганизми, които се прехвърлят по гъбата, с която миете чинии, чаши и други пособия.

Д-р Кели Рейнолдс коментира пред „Prevention“, че много хора пипат смесителя с мръсни ръце и така пренасят някои микроби. Микробиологът уточнява, че с течение на времето по мивката в кухнята се образува стена от патогени – биофилм, която може да доведе до инфекция. „В крайна сметка този биофилм може да стане достатъчно голям, за да се пренесе върху храната ви“, посочва медикът.

Ако искате да сте сигурни, че по смесителя и самата мивка няма вредни микроорганизми, поне веднъж седмично почиствайте основно с препарати, като обърнете внимание на филтъра на смесителя, където може да се задържи доста мръсотия.

Мивката

Редица изследвания показват, че кухненската мивка може да съдържа близо 500 000 бактерии – около 1000 пъти повече от тези по тоалетната чиния. Въпреки че някои метални мивки произвеждат йони, които могат да спомогнат за убиването на микробите, те също трябва да се почистват по-често. Сифонът и гумената запушалка, която някои хора ползват, са потенциална среда за развитието на микроби. А попадне ли храна там, рискът от размножаването им е по-голям.

За да имате по-чиста кухня, не забравяйте да почиствате добре и самата мивка, като освен със сапун, ползвайте и специални препарати за дезинфекция.

Хавлиените кърпи

Гъбата, с която миете съдове и която стои постоянно мокра, е размножител на патогените, но хавлиените кърпи, които ползваме в кухнята и банята, също са такива. Проучване на стотици домове в Съединените щати установява, че около 7% от кухненските кърпи са замърсени с MRSA (устойчив на метицилин Staphylococcus aureus). Това са вид стафилококови бактерии, които могат да причинят кожни инфекции или настинка. Кърпите, с които забърсвате водата по съдовете след измиване пък може да са пълни с ешерихия коли, както и други вредни бактерии.

За да сте сигурни, че след като измиете ръцете си със сапун, се бършете в чиста кърпа сменяйте ги по-често. В сезона на грипа и коронавируса е добре всеки член от семейството да разполага със своя. Перете ги поне на ден-два, на по-висока температура, за да сте сигурни, че по тях няма бактерии.

Клавиатурата на компютъра

Като цяло бактериите, които живеят по кожата, ноктите, ръцете се пренасят и на клавиатурата. Според проучване на „International Journal of Environmental Research and Public Health“, храненето непосредствено до клавиатурата, може да причини заразяване на организма с бактерии. От 25 клавиатури на хора, включени в изследването, 96% от тях са замърсени.

Каквото и да си говорим, някои хора не почистват бюрата и клавиатурата си всеки ден, при това, дори и да го направят, те трудно могат да я дезинфекцират напълно, защото през деня пипат какво ли не и работят с този аксесоар.

За да имате по-чиста клавиатура, мийте по-често ръцете си – преди и след тоалетна, ползвайте и дезинфектант. Освен това минавайте с мокра кърпа клавиатурата, след което със суха, за да не остава влага по нея.

Мобилен телефон

Чудите ли се защо имате повече пъпки около ухото, до което допирате мобилния всеки ден? Дисплеят му е благоприятна среда за много патогени. Все пак той се загрява и чрез топлината те се развиват.

Проучване от 2017 г., публикувано в списанието „Germs“, разглежда 27 мобилни телефона, собственост на тийнейджъри. По всички тях има замърсяване с бактерии. Въпреки малкия обхват, най-вероятно всеки втори телефон е такъв.

За да премахнете микробите, почиствайте редовно мобилния си със специални кърпи. Освен това, не го носете в обществени тоалетни, нито го оставяйте по повърхностите на места, където има голям поток от хора.

Дозатори за сапун

Сапунът е един от основните ни съюзници срещу вирусите тези дни. Течният отдавна измести обикновения. Смята се, че неговото използване е доста по-хигиенично, но самите дозатори, които пипаме, за да си сложим течността на ръцете, също са развъдник на бактерии. Около 25% от тези в публичните тоалетни са замърсени от фекални бактерии. А и повечето от поставките за сапун или дозатори, както ги наричат, въобще не се почистват от персонала.

Ако ползвате течен сапун, не забравяйте да измиете добре ръцете си в продължение на поне 60 секунди. Сложете си повече сапун и използвайте по-голямо количество вода. След това подсушете добре ръцете си и ползвайте дезинфектант.

Любопитно – Източник : Факти.бг
RSS новини от България

Коментарите са затворени