Китай експериментира с ориз, стоял на Луната (СНИМКА)

В Китай правят експерименти с ориз, пътувал до Луната, съобщи ТАСС. Държавният център по инженерни изследвания на космическото растениевъдство в Южнокитайския селскостопански университет в Гуанчжоу пристъпи към втори етап от експеримент със семена ориз, пребивавали на Луната с мисията „Чанъе-5“.

След пътуването до естествения спътник на Земята и обратно зърната вече са покълнали, писа в.“Чайна дейли“. Целта на проекта е да се създадат растения с подобрени характеристики чрез слабо изменение в генома. Китай е една от малкото страни в света, които използват космически технологии при мутационната селекция.

„Мутациите са ключов процес в биологичната еволюция. Това е основа на селекцията и дейностите по създаване на нови видове“, заяви зам-директорът на изследователския институт Го Тао.

Though we can’t grow stuff on the moon (yet), we can grow stuff that had been to the moon.
Picture: Some rice seeds carried by #Change5 has germinated.
Article by #CLEP (Chinese): https://t.co/P5gsZgVPwX pic.twitter.com/YrBEbwzvCQ

— 星咲高校地学部航天局 HGCSA (@dedztbh) December 29, 2020

Той уточнява, че експериментът с ориза е осъществен за пръв път в условия на открития космос, и то при продължителен полет. Образците са изпитали въздействието на слънчевата активност и радиацията в пояса Ван Алън, добави той.

Според китайски експерти за продоволствената сигурност на страната в близките десет години ще е нужно увеличаване на добивите с около десет на сто. Смята се, че космическата селекция ще помогне за изпълнението на тази задача.

Любопитно – Източник : Факти.бг
RSS новини от България

Коментарите са затворени