Как е правилно да измерите размера на пениса си?

Много хора измерват дължината на своя пенис от любопитство, несигурност, скука или с цел се сравнят с другите. Хората са започнали да измерват пенисите си от 40-те години на миналия век, но резултатите са различни.

„Има различни начини да измериш пениса си. Резултатът например зависи от това дали мерителната лента се полага отстрани или от предната повърхност на органа. Освен това за пениси, които не са съвсем прави, има значение дали да се използва линийка или лента за измерването”, пише немско издание.

Въпросът за измервателната техника причинява най-голямо несъгласие между учените, въпреки че единната позиция тук би помогнала, за да се получат сравними резултати и да се използват, например, за разработване на по-удобни презервативи. Въпреки това несигурността все още преобладава в науката.

Едно от най-ранните проучвания е проведено през 1942 година. Тогава двама учени измерват пенисите на около 1500 мъже. В същото време те решават да измерят пенисите не в еректирало, а в спокойно състояние. За да направят това, те прилагат линийка от срамната кост към пениса. Оказва се, че резултатите зависят и от други фактори, като например от температурата в стаята. Ако е студено, пенисите са по-къси.

През 1948 г. е проведено изследване от сексолога Алфред Кинси. Той заключва, че дължината на пениса на около 70% от мъжете е 14-16,5 см. Средната стойност е 15,77 см. За проучването той изпратил около 18 000 покани на ученици от мъжки пол с искане да измерят пениса си. Около 3500 се съгласили и върнали отговор. По-късно резултатите от това проучване били критикувани, тъй като участниците са почти изцяло бели мъже на колежанска възраст. Освен това получените резултати се различават от тези, получени при клиничните проучвания, с около 1-1,5 см. Вероятно мъжете просто са добавили няколко сантиметра от себе си.

Днес повечето учени са преместили измерването на пениса в клинична среда. Въпреки, че този метод не е перфектен: ако пенисите се измерват в изправено състояние, мъжете чувстват психологически натиск и не могат да поддържат ерекция по време на измерването и пенисът не се проявява толкова, колкото обикновено.

В тази връзка, други учени помагат за поддържане на ерекцията на мъжете чрез инжектиране на течност в пениса им преди измерване. Но с този метод не е ясно дали дължината на пениса с изкуствено създадена ерекция съвпада с дължината му с естествена ерекция, се пише в публикацията.

В днешно време много изследователи отново са склонни да измерват пениса в спокойно състояние, издърпвайки го и поставяйки линийка в пубиса. През 2015 г. изследователят Гордън Мюар, заедно със своя екип, анализира 20 проучвания, проведени с такъв метод, на който присъствали 15 500 мъже. Средната дължина на пениса е 13,11 см, т.е. значително по-малка от тази на Кинси, анализирана през 1948 година. Но този метод също е критикуван, защото някои лекари издърпват пениса по-силно от другите.

През 2014 г. изследователят Дебора Хербеник установява, че дължината на пениса зависи и от степента на възбуда: „дължината на пениса се оказва по-дълга, когато ерекцията е възникнала от орални ласки, а не от стимулация със собствена ръка“.

Ето защо няма надеждни и недвусмислени данни за средната дължина на пениса и до днес. Има само индикативни данни, според които той варира от 12.7 до 14.22 см, пише zdrave.to.

Любопитно – Източник : Факти.бг
RSS новини от България

Коментарите са затворени