И купувачи, и продавачи спазваха противоепидемичните мерки по време на пазарния ден в Дупница

Е 79: И купувачи, и продавачи спазваха противоепидемичните мерки по време на пазарния ден в Дупница

  • Пенсионерът Петър: Има определени хора, от които вече години наред си пазарувам. Сигурен съм, че техните продукти са чисти и не са пръскани с химикали

  • Бях се притеснила, че стоката ми ще отиде на кино, защото нямаше къде да я продавам, сподели производителката Мария

Дупничани и търговците на кооперативния пазар спазиха извънредните мерки по време на съботния пазарен ден в града, видя репортер на „Вяра“. Още в 8 сутринта на пост пред входа на търговската площ бяха застанали лица, които не допускаха да влезе нито един човек без маска и ръкавици, без значение дали е производител, прекупвач или обикновен гражданин, дошъл да си купи зеленчуци и плодове.

Както е известно, в петъчния ден служителите на „Строителния отдел“ в община Дупница монтираха заграждения на местния кооперативен пазар. Бяха спазени всички изисквания на РЗИ и здравното министерство. Работниците към кметството се бяха погрижили да окачат немалко надписи като „Ползването на предпазни маски и ръкавици е задължително!“, „Спазвайте дистанция“ и „Спазвайте лична хигиена и дезинфекцирайте работното си място“. Бяха закачени и табели със стрелки, които указваха накъде трябва да се движат купувачите. За това

помагаха и опънатите ограничителни ленти. В петък вечерта беше измита и цялата търговска площ, която посрещна хората на следващия ден.

Проверка на „Вяра“ в съботния пазарен ден установи, че търговците се бяха погрижили да се снабдят както с маски, така и с ръкавици. Продавачите се бяха разположили на необходимата дистанция един от друг и молеха своите клиенти да стоят по-далеч на опашката на сергиите, докато дойде редът им.

„Има определени хора, от които вече години наред си пазарувам. Сигурен съм, че техните продукти са чисти и не са пръскани с химикали. Похвално е, че от общината са се погрижили за спазването на мерките и не допускат нито продавачи, нито клиенти да влизат без маски и ръкавици“, коментира пред „Вяра“ пенсионерът Петър.

Мария, която в продължение на години идва на дупнишкия пазар от петричко село, също изрази задоволство, че ще може да продава стоката си. „Спазвам всички необходими предпазни мерки и щом на национално ниво са решили, значи така трябва да бъде. Бях се притеснила, че стоката ми ще отиде на кино, защото нямаше къде да я продавам. Днес търговията върви добре, много от клиентите ми споделят, че предпочитат да пазаруват от нас, а не от големите вериги супермаркети“, каза възрастната жена.

Работният ден на кооперативния пазар приключи в 19 часа, след което беше направена дезинфекция.

Същевременно, здравният министър Кирил Ананиев забрани функционирането на всички кооперативни пазари и цветни борси на 12 април. След това те ще бъдат отворени до сряда, като дотогава търговците ще могат да реализират своят продукция при строго спазване на противоепидемичните мерки.

Това обаче е крайният срок, до който борсите и пазарите ще работят, защото от 16 април (четвъртък) те отново ще бъдат затворени, но този път до второ нареждане, тоест по преценка на здравния министър.

Димитър Икономов

Източник Региони: Вяра Нюз
Е 79 – RSS новини от България

Коментарите са затворени