Историята на стоката, която изчезна от пазара заради коронавируса

След като здравните власти обявиха, че антибактериалните гелове помагат в борбата с новия коронавирус, продуктът се превърна в най-търсената стока по света.

Цената му рязко поскъпна, а количествата в аптеките и магазините са почти изчерпани. Не се знае и кога отново ще има. Но наистина ли е толкова ефективен и за какво точно служи той?

Обичайно антибактериалният гел е в малки, компактни опаковки, поставени в близост до касата, на нивото на очите, така че да не остане незабелязан. По този начин потребителите остават с впечатлението, че трябва да закупят това, може би, полезно нещо.

Безспорно, понякога е добре да го имаме под ръка. Особено в екстремни ситуации. Но, за какво служи антибактериалния гел, освен да почистите ръцете си, ако няма вода и сапун и ако не разполагате с мокри кърпички, а се страхувате, от новия щам на коронавируса, за който все още няма ваксина, а случаите на заболели растат с всеки изминал ден?

За да има полза от антибактериалния гел обаче, специалистите казват, че трябва първо да избършете ръцете с мокра кърпичка, и едва след това да го нанесете. Иначе от него няма особена полза.

Историята на антибакериалния гел:

Продуктът е патентован през 1966 г. Американката Лупе Хернандес е сестра в болница в Калифорния, когато решава да създаде гел на алкохолна основа заради липсата на мивки в болничното заведение.

Стоката става популярна сред обикновените потребители едва през 2009 г. когато светът е обхванат от епидемията от свински грип (N1H1). Същата година продажбите на антибактериални гелове скачат с над 70%.

До 2010 г. малките шишенца са на всякъде – от магазините на летищата, през супермаркетите до аптеките.

Колко са ефективни геловете при убиването на микроби:

Всички експерти по хигиена са категорични, че за да имат ефект – геловете трябва да имат в състава си поне 60% алкохол. Това съдържание на спирт може да бъде опасно за хората с чувствителна кожа. Затова често се заменя с друг антибактериален агент – триклозан.

Химичното съединение може да се намери в почти всички санитарни продукти – от сапуна до пастата за зъби. Проучвания от последните години обаче показват, че триклозанът може да бъде вреден за ендокринната система на човешкия организъм. В САЩ веществото дори е забранено.

Учени от Великобритания посочват, че вирусите са много по-устойчиви на дезинфектанти, отколкото бактериите. Според тях COVID-19 е вирус с обвивка, което означава, че около него има покритие, което алкохолът може да атакува, като по този начин елиминира заплахата.

Коронавирусът все още е ново заболяване, първоначалната информация е, че се разпространява по въздушно-капков път. Експертите са на мнение, че е малко вероятно е да се предава чрез предмети, независимо дали това са пакети или храна.

Медиците препоръчват на хората да мият ръцете си със сапун и вода – или, ако това не е възможно, да използват гел за ръце. Съветват хората да избягват да пипат недезинфектирани повърхности, както и в никакъв случай да не докосвате лицето си.

Старомодният начин с вода и сапун:

Въпреки че антибактериалните гелове са практични и леснопреносими – измиването на ръце със сапун и вода е и по-ефективният вариант за предпазване.

Сапунът има леки антибактериални свойства, но не убива вирусите. За да има ефект, след насапунисване трябва да миете ръцете си поне 20 секунди под течаща вода – така вирусите се отмиват от повърхността на кожата. Накрая подсушете ръцете си с кърпа за еднократна употреба, уточнява bTV.

Любопитно – Източник : Факти.бг
RSS новини от България

Коментарите са затворени