site xnxx india motel footjob. wifelovers

Историята на персийските килими

0

В народната поезия има постоянни епитети – такива определения, които веднага възникват в съзнанието веднага щом се произнесе някоя дума; момичето е червено; морето е синьо; полето е чисто, степта е широка … и думата „килим“ веднага припомня определението за „персийски“. И в много езици по света тези думи обикновено са синоними. Несъмнено най -великолепните и скъпоценни килими в света, копринени и вълнени, се тъкат в Иран, тоест в Персия, ако по стар начин.

Но сега луксозните персийски килими са най -добрата декорация за дворци и най -луксозните апартаменти. В самия Иран обаче килимите могат да се видят в прости селски и градски къщи, където докосват душата по специален начин с изключителната си красота. А самият килим е образ на душата на иранския народ.

На първо място, нито един историк на изкуството не оспорва, че първите килими на земята са тъкани от пастири. Иранското плато е било обитавано от древни времена от народи, чието основно занимание е животновъдството и земеделието. Но има и „материални доказателства“. През 40 -те години на миналия век руския археолог Роденко открива сред погребенията на известните могили Пазирик (в долината Пазирик в Алтай) саркофаг с мумията на един от местните владетели – в него, наред с други предмети, е имало килим, изненадващо запазен, с ярки цветове, ясен модел; размерите му са 2х1,83 метра. Погребението датира от 350-330 г. пр.н.е. Това е, този килим е на около 2500 години! Той е най -старият известен на земята.

Според професор Роденко той е изтъкан от ирански занаятчии от Мада или Парс. Какво дава основание да го считаме за персийски (ирански) килим? На ръба на килима има повтарящ се модел: митични крилати същества, жълто-петна елен и две изображения на човек: катерене на кон и сядане на кон. Изображението на жълто-петнистите елени, едно от най -редките животни в света, което винаги е живяло само на едно място в северната част на Иран, близо до брега на Каспийско море и доказва иранския произход на килимарството.

Днес двеста безспорни шедьоври на иранското килимарство се съхраняват в най -големите музеи в света и в частни колекции. Те са създадени по време на разцвета на това изкуство – през 16-17 век. Един от най -известните и скъпоценни от тях, коприненият килим Ardebil, е изтъкан през 1535 г. Това е гордостта на музея Виктория и Албърт в Лондон. Също толкова ценен пример от 16 век се съхранява в Музея на изкуството и промишлеността в Австрия. Нарича се Ловно поле. Рисунката му е от ловни сцени (оттук и името).

През 1601 г. няколко скъпи копринени килими са изтъкани в Кашан по поръчка на полския крал Зигмунд Ваз. Тези килими, изобразяващи държавните символи на Полша, се съхраняват в „Президентския музей“ във Варшава. Има известни примери за ирански килими в музеите на Париж, Metropolitan (САЩ) и, разбира се, в иранските музеи.

Художниците от епохата Сефевид създадоха най -великолепните, все още ненадминати шедьоври на килимовото изкуство. Те направиха революция в килимарството – въведоха нови модели, разшириха броя на предметите, конкурирайки се със създателите на известните персийски миниатюри, започнаха да използват нови, специални сортове вълна и коприна, чиято тайна днес е известна само на Ирански занаятчии.

В наше време изкуството на килимарството в Иран изобщо не се губи. Персийските килими се продават с успех по целия свят. Ако искате да украсите вашия дом с тези прекрасни килими и пътеки, разгледайте ги в Камко.

Най -добрите тъкачи на килими в Иран винаги са били жени, младежи и деца. Идеята за рисунката сякаш първоначално съществува в сърцата им, те умело я пренасят върху килима – това са стари вечно млади образи на цъфтящи градини, пеещи птици, буйни дървета, митични същества, ловци и животни. Никой килим не повтаря модела на друг, но всеки от тях има вековни традиции на рисуване на килими, всеки отразява таланта, артистичния вкус, търпението и издръжливостта на майстора – в края на краищата всичко се прави от неговите ръце.

 

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

xxx videos xnxxgratis.tv naked pumpkin carving brunette with perfect clam. desi anal