Индия и Пакистан могат да унищожат Земята

Конфликтът между Индия и Пакистан се разраства и не е изключено един ден една от двете страни да реши да използва ядрено оръжие. Това ще доведе до мащабни последици, смятат специалистите от Националния център за атмосферни изследвания на САЩ.

Ако в региона бъдат детонирани няколко бомби, климатът по целия свят ще се промени и ще настъпи глад и смърт. По думите на Майкъл Милс, взривът ще предизвика не само мощна ударна вълна и радиация, но и интензивна жега, която ще предизвика пожари в радиус на стотици километри. Това ще доведе до формирането на огнени торнада, които ще поглъщат и унищожават всичко по пътя си. В атмосферата ще бъдат изхвърлени големи количества дим и сажди, които ще скрият слънцето, пише „Business Insider”.

При детонирането на 50 ядрени заряда (половината от потенциала на страните) в атмосферата ще се издигнат 5 млн. тона фини частици. Това ще е достатъчно, за да се образува „защитна“ обвивка около цялата планета и да настъпи ядрена зима. Тя ще продължи десетилетия и ще унищожи близо 30% от озоновия слой.

Средните температури ще паднат с 1,5 градуса под нормите. В страните с умерен климат застудяването може да бъде и много по-значително. През зимата температурите ще паднат с 2.5 градуса, а през лятото – с 1-4 градуса. Това ще съкрати периода на растеж и развитие на растенията с 10-40 дни.

Загубата на топлина в океаните ще окаже неблагоприятно въздействие върху живота на морските обитатели и рибарството. Тази ситуация ще продължи най-малко 25 години.

Любопитно – Източник : Факти.бг
RSS новини от България

Коментарите са затворени