Изненадващо откритие за сиренето

Високото съдържание на мазнини в сиренето го превръщат в един от основните врагове на диетите и виновник за покачване нивата на холестерол, според схващанията на мнозина. Въпреки това сиренето е изключително полезно за нашето здраве, а според данните от едно ново канадско проучване то има удивителната способност да помага за контрола на нивата на кръвната захар.

Изненадващото откритие е направено от екип от диетолози от Университета на Алберта, с финансовата подкрепа на Канадските млекопроизводители (C.B.C.), съобщава сайтът Medical Express.

Според резултатите, сиренето не само помага за контрола на кръвната захар в организма, но също така подобрява нивата ѝ.

За изследването си екипът от експерти използвал плъхове в преддиабетно състояние, като им давал както нискомаселно, така и обикновено сирене. Резултатите показали, че и двата вида сирене се отразили благоприятно на гризачите.

„Това означава, че сиренето не влошава нещата, а всъщност може значително да ги подобри, що се отнася до сърдечносъдовите заболявания и риска от диабет“, обяснява Катрин Чан, член на екипа, изготвил проучването.

Как точно млечният продукт е успял да стабилизира нивата на инсулин в кръвта на плъховете, специалистите все още не могат да кажат, но са готови да продължат с тестовете, за да намерят този отговор.

Катрин Чан отбеляза, че консумацията на сирене е нормализирала фосфолипидите, които се извличат от млечните мазнини и са важни за много функции в организма.

„Сиренето не нормализира нивата на инсулин, но значително ги подобри. Изненадващо бе да открием, че няма значение дали сиренето е нискомаслено или обикновено. Ефектът и в двата случая беше видим“, добавя още Чан.

„Ключът към доброто здраве е в това да се храним разнообразно и да консумираме добра храна, а не да изключваме определени групи храни от менюто си. Сиренето има място в диетата на повечето хора и трябва да присъства в нея“, категорична е тя.

Любопитно – Източник : Факти.бг
RSS новини от България

Коментарите са затворени