site xnxx india motel footjob. wifelovers

Защо общини в Благоевградско пропиляват минералната вода?

0

Осем от общо 14 общини в Благоевградска област имат богати находища с минерални води. Добрите примери за рационалното им използване обаче са три – Сандански, село Огняново, община Гърмен и село Баня, община Разлог. Безценната лечебна вода в Рупите и Марикостиново, горещите бани в Ощава, Кресненско, топлите извори в община Симитли и Благоевград все още не са намерили успешния път към спа туризма.

Едва наскоро община Разлог получи зелена светлина на проекта си за изграждане на компенсаторен резервоар за минерална вода в Баня, което само за няколко години се превърна в балнеоложки и спа център на региона. „През нощта той ще акумулира тази вода, която прелива и изтича в реката. 410 кубика е този резервоар. Той е проектиран с помпени помещения, с водомерни апарати, които трябва да се сложат там, така че всичко ще бъде регламентирано и всички ползватели ще бъдат поставени на еднакви начала така, както е разписано в закона“, посочи пред БНР кметът на Разлог Красимир Герчев.

Дебитът от 50 литра в секунда на горещите близо 60 градуса минерални извори се оказа притегателен за инвеститорите, което извади на повърхността проблемите със старите каптажи, примитивните водохващания и многото кражби. Инвеститорите, вложили милиони в развитието на Баня като балнеоложки и спа център, използвайки и близостта на зимния курорт Банско, който отстои само на 5 километра, са категорични, че сама общината няма да успее да се справи с пълноценното използване на минералния  ресурс. Мениджърът на най-големият спа комплекс в селото Явор Капитанов смята, че държавата трябва да отпусне наистина сериозни средства:

„Например сондажът, от който ние взимаме вода, е правен 1950 и някоя година, оттогава досега не е направено нищо за модернизация, за обновяване, всеки момент може да спре. Това, което прави тук община Разлог по отношение на водите е много правилно. За съжаление, според мен, не е достатъчно.“

В община Разлог има още две села с минерални извори – в село Бачево, където водата се смята за една от най-уникалните в Югоизточна Европа и затваря рани за часове, и в село Елешница, където местната власт води неколкогодишна битка, за да си върне терените с находището, които са били продадени след ликвидацията на урановата мина.

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

xxx videos xnxxgratis.tv naked pumpkin carving brunette with perfect clam. desi anal