Защо всички мъже изневеряват?

Сексологът и психоаналитик, Катрин Блан, всеки месец анализира едно от тези разпространени мнения – че всички мъже изневеряват. От една страна, мъжът не може да овладее спонтанно възникналото сексуално влечение и затова му е трудно да се задоволи само с една партньорка. От друга страна, жената не изпитва подобни изблици на желание и е съсредоточена върху семейния живот и грижите за дома. Представата за мъжкото непостоянство е донякъде правилна – от древни времена мъжът се е опитвал да се докаже, колекционирайки любовни победи и хвалейки се с тях пред другите, пише woman.bg.

Ако пък мъжът е верен на една жена, какво излиза – че вече не е истински мъж ли? Разбира се, в този случай онези, които не са склонни да изневеряват на партньорката си – а те никак не са малко – не говорят твърде много за верността си. Излиза, че прословутото мъжко непостоянство е по-скоро резултат от обществения натиск, отколкото биологическа потребност.

А когато жената изневерява, тя най-често се сблъсква с обществено порицание и репутация на „развратница“. Нейната възможност за самореализация сякаш е свързана само с раждането на деца. Междувременно и грижите, свързани с майчинството, които изискват доста физически и емоционални ресурси, могат за известно време да заглушат у жената желанието да бъде харесвана и да прелъстява, но не влияят на природната ѝ склонност към невярност. Обществото осъжда по-строго женските изневери. Така или иначе жените по-малко охотно от мъжете разказват за победите си на любовния фронт, а разказите им са по-скоро с характер на признания.

Ако вярваме на твърдението, че всички мъже изневеряват, се повдига и друг логичен въпрос – а с кого го правят? Едва ли само с тъй наречените „свободни“ жени. Във всички случаи само от нас зависи дали ще се поддадем на зова на страстта или не. И ако решим да го направим, ние самите избираме начините и местата за задоволяване на сексуалните си пориви.

Любопитно – Източник : Факти.бг
RSS новини от България

Коментарите са затворени