Заупокойна литургия и панихида по повод 220 години от рождението на митрополит Иларион отслужи в Кюстендил  епископ Поликарп

Е 79: Заупокойна литургия и панихида по повод 220 години от рождението на митрополит Иларион отслужи в Кюстендил  епископ Поликарп

Поликарп извърши и молитва за избавяне на българския народ от бедствия, вирусни зарази и всяко зло

 

Тази година се навършват 220 г. от рождението на Ловчанския и Кюстендилски митрополит Иларион – деец за българската църковна и държавна независимост, народен представител в Учредителното събрание за приемането на Търновската конституция и първи избор на Св. синод за български екзарх през 1872 г., но неодобрен от османската власт. В чест на годишнината бе отслужена архиерейска заупокойна св. литургия и панихида в храма, където е погребан митрополит Илароион – „Успение Богородично“ в гр. Кюстендил.

Богослужението води епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, иконом Генади Генадиев, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, протойерей Иван Янчовичин, предстоятел на храма „Св. Димитър“ в гр. Кюстендил, протойерей Светослав Григоров, предстоятел на храма „Успение Богородично“ в гр. Кюстендил, и протойерей Даниел Ханджийски от храмовото духовенство, свещеник Стефан Георгиев, свещеник Тодор Точев, свещеник Костадин Тренев, свещеник Иларион Йорданов, йеродякон Вартоломей и дякон Петър Славов.

Църковните песнопения изпълниха клиросният певец Грисен Чакъри и храмовият смесен хор, а на богослужението присъстваше и кметът на община Кюстендил Петър Паунов.

След панихидата в чест на видния български архипастир епископ Поликарп извърши и молитва за избавяне на българския народ от бедствия, вирусни зарази и всяко зло, за душевно и телесно здраве на православните християни.

Викарият на Софийския митрополит благослови духовниците, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество патриарх Неофит, като припомни и светлия житейски пример за Църква и държава на митрополит Иларион Ловчански: „Той ни насърчава да бъдем Богоносци, но и да бъдем българи патриоти и радетели за единна българска нация, да бъдем стожери на мира и единството в нашия народ, за да може чрез това да покажем и ние днес, че сме единни и имаме обща цел – да бъде проповядвано Евангелието в чистота и правда сред нашия народ, да бъде той православен и единен, пазейки своите традиции, култура, писменост и да предава всичко това на идните поколения.“

Богослужението завърши на гроба на митрополит Иларион Ловчански – Кюстендилски в притвора на храма, където Негово Преосвещенство епископ Поликарп и духовниците извършиха молитви за упокоение душата на достойния клирик на Българската православна църква.

 

Източник Региони: Вяра Нюз
Е 79 – RSS новини от България

Коментарите са затворени