Заразеният с коронавирус не трябва да пие чай

Пиенето на твърде много чай при заразяване с коронавирус се оказа нездравословно. Иначе полезният за организма чай съдържа танини, които пречат на способността на организма да абсорбира витамини и минерали.

Кой би предположил, че любимият на милиони хора чай може да бъде нездравословен и особено по време на карантина, когато стотици хиляди семейства просто правят чай за семейната трапеза.

Специалистите подчертават, че твърде голямото количество чай има отрицателен ефект върху здравето. Д-р Грейс Фархат, специалист по наука за храните от университета в Ливърпул Хоуп, се притеснява, че много хора виждат карантината като допълнителна ваканция, което променя хранителните им навици. Той се притеснява по-специално от това, че в диетата им се появяват повече кофеинови напитки, включително чай.

Тя подчертава, че чаят съдържа естествени компоненти на танин, които инхибират способността на организма да абсорбира ключови витамини и минерали като желязо и калций.

И това може да се превърне в истински проблем, ако по време на карантина няма достатъчно плодове и зеленчуци в диетата. Д-р Фархат силно препоръчва да се пие по-малко чай по време на основните хранения, тоест за закуска, обяд и вечеря.

Но добрата новина е, че пиенето на чай намалява риска от сърдечни заболявания и рак. Това се дължи на високото съдържание на антиоксиданти.

Чаят и кафето съдържат кофеин и трябва да се консумират пестеливо. Като цяло експертът призовава да се ограничи употребата на тези напитки до 4-5 чаши на ден, което, най-вероятно, отговаря на нормите за консумация на огромното мнозинство от хората, пише Daily Mail.

Любопитно – Източник : Факти.бг
RSS новини от България

Коментарите са затворени